U prijedorskim karantinima boravilo ukupno 266 osoba

U četiri prijedorska karantina boravilo je ukupno 266 osoba koje su doputovale iz 18 zemalja svijeta, a među njima i jedan putnik sa ostrva Barbados.

U informaciji o radu karantina koja je predstavljena na Forumu za bezbjednost zajednice, navedeno je da je 260 osoba bilo iz Prijedora, četiri iz Oštre Luke i dva iz Krupe na Uni, a da ih je najviše doputovalo iz Slovenije, Njemačke, Hrvatske i Austrije.

– Među zemljama iz kojih su došli naši sugrađani bile su i Švedska, Švajcarska, Španija, Srbija, Slovačka, Norveška, Mađarska, Italija, Holandija, Francuska, Crna Gora, Belgija, SAD i Barbados – navodi se u ovoj informaciji. U Planinarskom domu “Ljubijski rudar” na Kozari bilo je smještena jedna osoba, u Sportskoj dvorani “Mladost” 20, u zgradi Mašinske i Elektrotehničke škole devet, a u hotelu “Prijedor” 236. Smješteno je bilo 218 muškaraca i 48 žena.
Karantini su funkcionisali od 25. marta do 12. maja, a u njihov rad bilo je direktno uključeno 15 subjekata. Sandra Kusonjić, predstavnik Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Prijedor u ovom forumu, rekla je da dalji razvoj događaja u velikoj mjeri zavisi od svijesti pojedinca.

– Evidentno je da se u ovoj fazi virus najviše širi preko mlađe populacije, koja je društveno najaktivnija, a istovremeno i najneopreznija – ocijenila je Kusonjićeva.

Prema njenim riječima, u Prijedoru je do sada urađeno više od 1.700 testova na virus korona, a Higijensko-epidemiološka služba sprovela je zdravstveni nadzor nad više od 2.000 građana Prijedora. Forum za bezbjednost zajednice zaključio je da su gradske nadležne institucije odgovorno i na vrijeme pristupile borbi protiv širenja pandemije, te da je potrebno i dalje sprovoditi mjere koje nalaže zdravstvena struka.

Izvor: SRNA – SrpskaInfo.com
Foto: GradPrijedor.com

Comments are closed.