U prijedorskoj fabrici mesa počinje proizvodnja: „Impro“ kupio domaći investitor

impro

Imovina bivše prijedorske industrije mesa „Impro“ je prodata, saznaje “EuroBlic” iz austrijske „Hete“, koja je vlasnik preduzeća.

Zbog povjerljivosti ugovora o prodaji, nisu mogli da otkriju ko je kupac i cijenu prodaje. To će biti poznato već naredne sedmice, kada će se novi vlasnici prijedorskog „Impra“ sastati sa gradonačelnikom Milenkom Đakovićem.

Prema nezvaničnim informacijama, novi vlasnik je iz Cazina i bavi se poljoprivrednom proizvodnjom, koja je u uskoj vezi sa mesnom industrijom.

– Izuzetno sam zadovoljan, ako su ozbiljne njihove namjere jer „Impro“ je vrlo važna firma oko koje bi se razvijala proizvodnja stoke i bilo bi angažovano mnogo radnika u okolini. Zato će grad i dalje u okviru svojih nadležnosti pomoći razvoj „Impra“ – izjavio je Đaković.

Radosnu vijest sa najvećim nestrpljenjem, ipak, čekaju bivši radnici „Impra“, kojih je u vrijeme gašenja proizvodnje bilo 72.

Predsjednik odbora povjerilaca radnika „Impra“ Dragan Bojanović, smatra da je konačno vrijeme da se proizvodni pogoni pokrenu.

– Ovaj put očekujemo investitora koji će zaposliti radnike i da to ne bude kao prošli put sa Italijanima, potpisivanje, baloni i svečane ceremonije, a onda ništa – ističe Bojanović.

Pokretanje proizvodnje u „Impru“ znači zapošljavanje bivših i novih radnika u pogonima, ali i farmera iz Prijedora, Banjaluke, Bihaća i ostalih susjednih mjesta. Iako su mnogi od radnika penzionisani, a mlađi otišli u susjednu Sloveniju za poslom, Bojanović očekuje da, osim radno sposobnih bivših radnika, novi kupac zaposli i Prijedorčane koji su se školovali za mesare.

djakovic

Dodaje da su bivši radnici ogorčeni zbog, kako kaže, “lopovske” privatizacije „Impra“. Stečaj koji je pokrenut prije šest godina, još nije okončan.

Bojanović smatra da će to biti riješeno do kraja godine. U sudskom procesu je tužba radnika bivšeg vlasnika „Impra“, banjalučkog preduzeća “Orion3” u vlasništvu porodice Sukara, u kojoj traže 6.400.000 KM kako bi namirili povjerioce. Presude koje su pravosnažne dostigle su vrijednost 3.050.000 KM.

– Mi potražujemo od bivših vlasnika 10.000.000 maraka, kako bismo namirili dugove povjeriocima, među kojima su dugovi za začine 400.000 KM, za vodu 140.000 KM, 500.000 za struju – kaže Bojanović.

„Impro“ je privatizovan 2006. a nakon pet godina zbog kreditnih malverzacija otišao je u stečaj. Protiv Siniše Sukare, čija je porodica vlasnik “Orion3”, podignuta je optužnica zbog zloupotrebe ovlaštenja u privredi. Imovina porodice Sukara je blokirana, a sudski sporovi su u toku.

Prodaja preduzeća

Budući da su se kreditno zaduživali kod tadašnje Hipo banke, vlasnik „Impra“ postala je banka, od koje je „Heta“ preuzela imovinu u procesu preuzimanja portfolija nenaplativih potraživanja krajem 2013. godine.

Prošle godine „Impro“ su prodali Italijanima, ali su oni naknadno odustali od ove kupovine.

Autor: Bojana Majstorović – Blic.rs

Comments are closed.