U Prijedoru između 2500 i 3000 aktivnih dobrovoljnih davalaca krvi-Među najhumanijima u RS

Povodom 14. juna, Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, u prostorijama Opštinske organizacije Crvenog krsta Prijedor upriličen je prijem za najaktivnije članove i višestruke dobrovoljne davaoce krvi. Sekretar ove organizacije Zoran Veselinović je rekao da se Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi obilježava pod motom “Svaki davalac krvi je heroj”, podsjetivši da Opštinski crveni krst u svojim redovima ima mnogo aktivnih članova i da dobrovoljno davalaštvo u Prijedoru ima dugu tradiciju. Na prijemu povodom Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi bio je i Stojimir Novaković koji je više od 150 puta darovao krv. Prvi put je to učinio sa 18 godina, kao jedan od najmlađih radnika, svojevremeno poznate, firme “Gavrilović” iz Petrinje.
– “Gavrilović” je u ondašnjoj Jugoslaviji važio kao gigant u proizvodnji hrane i imao je dosta radnika koji su bili članovi organizacije dobrovoljnih davalaca. Ja sam, odmah po zaposlenju, postao aktivan davalac krvi i to traje sve do danas – kazao je Stojimir Novaković.
Vladimir Doskoč nije brojao koliko je puta dao krv. Sjeća se da je prvi put darovao krv prije 40 godina, kako bi pomogao povrijeđenom drugu. Bilo je to u Sloveniji, gdje je, nakon školovanja, dobio i prvo zaposlenje.
Svetlana Latinović je, kao srednjoškolka, prije nekoliko godina, postala članica Crvenog krsta, a kada je napunila 18 godina, prvi put je sa svojim drugarima organizovano dala krv. I nakon završetka srednje škole je ostala u najhumanijoj porodici i prva je u akcijama darivanja krvi.
Sekretar Opštinskog crvenog krsta Zoran Veselinović ističe da Prijedor, u odnosu na druge gradove, prednjači upravo po broju mladih koji su aktivni članovi najhumanije organizacije, a Svetlana Latinović je među najaktivnijima.
– Dobrovoljni davaoci krvi nekada su imali i određene pogodnosti prilikom odlaska ljekaru, koje su, opet, u jednom vremenskom periodu bili izgubili. Crveni krst RS je uspio da im vrati olakšice prilikom ljekarskog pregleda, a time i dostojanstvo koje zaslužuju. U našoj opštini ima između 2.500 i 3.000 aktivnih dobrovoljnih davalaca krvi, što je prava armija humanista – kazao je Veselinović.
Tekst – Kozarski vjesnik
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.