U Prijedoru obilježen Dan pobjede nad fašizmom [video]

U Prijedoru je počelo obilježavanje 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom. Tim povodom danas je na Partizanskom groblju održan istorijski čas i položeni su vijenci ispred spomenika posvećenom stradalima u Drugom svjetskom ratu.

U Narodno – oslobodilačkom ratu učestvovalo je oko 5 000 boraca sa područja Prijedora. Njih oko 3 000 je stradalo. Među onima koji su se borili za slobodu bio je i Blagoje Gajić, koji upozorava da nikada ne smijemo zaboraviti one koji su dali živote u borbi protiv fašizma. O tome posebno treba pričati mladima, kako istorija ne bi bila zaboravljena.

– Mislim da će mlade generacije nastaviti tu tradiciju i da će obilježavati te istorijske datume – rekao je predsjednik SUBNOR-a RS Blagoje Gajić.

Brojne delegacije položile su vijence ispred spomenika posvećenom stradalima u Drugom svjetskom ratu. Gradonačelnik Prijedora kaže da je 9. maj jedan od najznačajnijih istorijskih datuma za srpski narod, jer je tada dobro pobijedilo zlo.

– 9. maja završeno je jedno veliko stradanje, jedna “klaonica” u Evropi u kojoj je stradalo oko 50 miliona ljudi. Naš cilj je da podsjetimo mlade kako je bilo teško u tim vremenima, sa željom da se takvom zlo nikada više ne ponovi – istakao je gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.

U Prijedoru je tokom Drugog svjetskog rata stradalo 10 narodnih heroja i 564 prvoborca. Obilježavanje Dana pobjede nad fašizmom biće nastavljeno sutra u Omarskoj i Ljubiji.

Izvor: Elta TV & SrpskaCafe.com

Comments are closed.