U Prijedoru obilježeno 20 godina Vazduhoplovnog saveza Republike Srpske

Svečanom skupštinom i dodjelom priznanja najuspješnijim klubovima i najistaknutijim članovima u Prijedoru je danas obilježen jubilej 20 godina Vazduhoplovnog saveza Republike Srpske.

Predsjednik Vazduhoplovnog saveza Republike Srpske Ranko Seferović rekao je da su na današnji dan prije 20 godina tri aero kluba osnovala ovaj savez: AK „Sveti Ilija“ iz Banjaluke, AK „Prijedor“ iz Prijedora i AK „Podgrmeč“ iz Sanskog Mosta.

„Savez su u početku činila ta tri kluba, a danas on broji 18 klubova širom Republike Srpske. Pogotovo nam je drago što se razvija paraglajding kao najjeftiniji vid letenja. Naši momci su se zaljubili u taj sport, tako da imamo paraglajdere širom Srpske“, naveo je Seferović.

Generalni sekretar Vazduhoplovnog saveza Republike Srpske Nebojša Nožinić rekao je da su padobranstvo, jedriličarstvo, motorno letenje i modelarstvo Republike Srpske u ove dvije decenije imali brojne uspjehe.

„Jedan od najvećih jeste tradicionalni Petrovdanski padobranski kup koji se održava u Prijedoru i koji ima status međunarodnog takmičenja odnosno u zvaničnom je kalendaru Svjetske vazduhoplovne asocijacije (FAI)“, kazao je Nožinić.

Osim stote godišnjice srpskog vazduhoplovstva, u gradu na Sani ove godine obilježava se 70 godina partizanske avijacije i 60 godina AK „Prijedor“ iz Prijedora.
Tekst – SRNA
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.