U Prijedoru preventivne mjere zbog visokih temperatura

Foto: D. Stojnić

Foto: D. Stojnić

Gradska uprava Prijedor obavezala je nadležne ustanove da preduzmu preventivne mjere radi zaštite stanovništva od ekstremno visokih temperatura, saopšteno je iz Odsjeka civilne zaštite grada Prijedor.

Prijedorski „Vodovod“ dužan je da obezbijedi alternativno vodosnabdijevanje, pojača kontrolu vode i utvrdi lokalitete za postavljanje cisterni sa pitkom vodom na mjestima intenzivnijeg okupljanja građana.

Foto: D. Stojnić

Foto: D. Stojnić

Dom zdravlja i bolnica „Doktor Mladen Stojanović“ dužni su obezbijediti pojačani prihvat stanovništva zbog mogućnosti pogoršanja zdravstvenog stanja usljed visokih temperatura.

Dom zdravlja i Odjeljenje za društvene djelatnosti dužni su pojačati kontrolu vode na kupalištima rijeke Sane i na bazenima.

Foto: D. Stojnić

Foto: D. Stojnić

Preduzeću „Komunalne usluge“ naloženo je da uvede vanredne odvoze smeća radi sprečavanja epidemija.

Inspektoratu i komunalnoj policiji naloženo je da pojačaju nadzor radi sprečavanja nedozvonjenog paljenja korova i loženja vatre na otvorenom prostoru, a inspektorima da pojačaju nadzor nad pijacama radi sprečavanja prometa kvarljive robe.

Prijedorski „Vodovod“ pozvao je danas potrošače da vodu koriste savjesno i racionalno.

Foto: D. Stojnić

Foto: D. Stojnić

„Nesavjesne potrošače upozoravamo da se ne upuštaju u nedozvoljene radnje neovlaštene potrošnje vode i da ćemo u takvim slučajevima podnositi krivične prijave protiv njih, a kazne iznose i po nekoliko stotina KM“, saopšteno je iz ovog predeuzeća.

Potrošnja vode u Prijedoru je posljednjih dana dostigla i 410 litara u sekundi, što je blizu maksimuma ukupnih instalisanih kapaciteta.

„Formiraćemo nekoliko timova za kontrolu potrošnje koji će vršiti kontrolu mjernih mjesta, unutrašnjih instalacija i potrošnje koja se paušalno fakturiše, sa ciljem otkrivanja i sankcionisanja neracionalne potrošnje, nelegalnih priključaka i krađe vode“, najavio je „Vodovod“.

Foto: D. Stojnić

Foto: D. Stojnić

Iz ovog preduzeća navode da je prisutna masovna neracionalna potrošnja vode, kao što je zalijevanje poljoprivrednih usjeva, pranje površina i slično, i to ne samo vodom koja se fakturiše preko vodomjera, nego i vodom koja se paušalno fakturiše.

„Ovakvim nesavjesnim ponašanjem neki potrošači koriste ogromne količine vode koje zapravo ne plaćaju, a ujedno smanjuju ukupnu količinu vode koja treba da bude na raspolaganju za snabdijevanje ostalih potrošača“, navodi se u saopštenju.

Zbog neovlaštene potrošnje vode „Vodovod“ je dostavio 21 zahtjev za intervenciju komunalnoj policiji na osnovu kojih komunalna policija provodi zakonski propisanu proceduru i u skladu sa utvrđenim činjeničnim stanjem podnosi prekršajne prijave sudu.

U Prijedoru je danas zabilježena temperatura vazduha od 35 stepeni Celzijusovih.

Autor: SRNA – Nezavisne novine

Comments are closed.