U Prijedoru prikazan dokumentarni film Javna istorija kao privatna istorija

Dokumentarni film „Javna istorija kao privatna istorija“, zajednički rad volontera Agencije lokalne demokratije iz Prijedora i volontera iz Kraljeva i Peći, premijerno je prikazan sinoć u Prijedoru.

Za potrebe filma intervjuisano je oko 70 ljudi iz ova tri grada koji su govorili o tome gdje su bili i šta su radili u vrijeme operacije „Oluja“, događaja u Srebrenici, bombardovanja Srbije, rušenja Svjetskog trgovinskog centra u Njujorku i drugih krupnih događaja iz bliske prošlosti.

U montaži su korišteni isključivo odgovori lične prirode, a ne i komentari koji su imali bilo kakvu političku konotaciju.

Prema riječima volonetra koji su radili na filmu, njegova osnovna svrha je da prikaže na koji način su određeni datumi i događaji iz bliske prošlosti uticali na život običnog čovjeka koji nije imao aktivnu ulogu u tadašnjem političkom životu.

Film je snimljen u sklopu projekta „Sjećanja i elaboracija konflikta“ koji finansira Autonomna pokrajina Trento iz Italije.

Sadrži titlove na albanskom, engleskom, italijanskom i lokalnim jezicima i traje tridesetak minuta.

Osim premijernih prikazivanja u Prijedoru, Kraljevu i Peći, film bi trebalo da bude prikazivan u omladinskim organizacijama, kao i u srednjim školama gdje se izučavaju društvene nauke.

Comments are closed.