U Prijedoru se prošle godine raspala 63 braka: Dame više varaju, muževi se zadužuju

U Prijedoru su prošle godine zabilježena čak 63 razvoda. Osim već klasičnih razloga za razvod braka, poput zanemarivanja bračnih obaveza i dužnosti, sukoba s roditeljima bračnog druga, u godišnjem izvještaju lokalnog Centra za socijalni rad spominju se i – seksualni interesi izvan braka.
Raspadi brakova
Tako je najmanje desetak brakova uništeno upravo zbog preljube. Da cijela priča bude zanimljivija, preljubama su bile sklonije žene, dok su muškarci bili vjerniji svojim ljepšim polovinama. Brakovi su se raspadali i zbog teških finansijskih problema. Novitet je da su pojedini kao razlog za razvod navodili kreditna zaduženja jednog od bračnih partnera, najčešće muževa.

Gubitak kuće
Van ovih zvaničnih statistika je priča Prijedorčanke M. V. (44), koja svog supruga nikada nije varala, ali je zato bila prezadužena. Suprug joj dug nije oprostio i odlučio ju je napustiti kada je saznao za njene probleme.
– Kada sam zbog duga izgubila kuću, onda je nestao i on. Otišao je svojoj mami, mada sam i njoj pomogla da napravi kuću – kaže M. V., koja je sada podstanar.

Žene više za pomirenje
Zanimljivo je da su postupak za pokušaj mirenja, nakon zahtjeva za razvod braka, u Prijedoru uglavnom tražile žene, u čak 64 posto slučajeva. Ovakvih zahtjeva od muškaraca je bilo tri puta manje.
Tekst – Dnevni avaz
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.