U Prijedoru ugašeno čak 158 radnji

Čak 158 preduzetnika na području opštine Prijedor je u posljednja tri mjeseca odjavilo svoje radnje, što je podatak koji je zabrinuo nadležne u toj lokalnoj zajednici.

Boro Vojvodić, načelnika prijedorskog Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti, kazao je da je čak 135 privatnika u navedenom periodu trajno odjavilo svoje radnje, a 23 njih privremeno, dok je istovremeno prijavljeno 68 novih djelatnosti.

„Ovo je prvi put da je broj odjavljenih djelatnosti znatno veći od novoprijavljenih. Prema našim računicama, na ovaj način je i povećan broj nezaposlenih u Prijedoru, a prema informacijama sa Zavoda za zapošljavnje najmanje stotinu lica koja su do juče imala svoje privatne radnje prijavljeno je na berzu rada“, ukazao je Vojvodić.

On nije želio da ovu negativnu pojavu dovodi u direktnu vezu s procesom fiskalizacije u RS, navodeći da još nisu analizirali sve razloge koji su doveli do gašenja pojedinih firmi u Prijedoru.

„Moguće je da je to zbog fiskalizacije, ali i zbog pojave velikih trgovačkih lanaca u Prijedoru i njihovih marketa koji jednostavno guše male trgovine“, istakao je on.

Goran Kesić, pomoćnik direktora Područnog centra Poreske uprave u Prijedoru, ocjenjuje da je na sceni tihi bojkot poreskih obveznika u provođenju fiskalizacije.

„Po malom broju zahtjeva koji su prispjeli u Poresku upravu jasno je da mnogi ovu svoju obavezu još nisu ispoštovali“, kazao je Kesić.

Komentarišući podatak o odjavljenim radnjama, on je rekao da se radi o obveznicima koji dosad u svom poslovanju nisu prikazivali sav promet.

„Takvima sada moguće smeta povećanje poreske discipline i fiskalizacija koja u suštini znači sprečavanje sumnjivih novčanih transakcija i sive ekonomije“, rekao je Goran Kesić.

Poreznici su podsjetili obveznike da moraju da ispune svoje zakonske obaveze i pristupe fiskalizaciji, jer će se u suprotnom suočiti s rigoroznim novčanim sankcijama koje se u zavisnosti od kategorije poreskih obveznika kreću od 1.500 do 15.000 maraka.

Izvor: Nezavisne novine

Comments are closed.