U ribnjaku Saničani izlov manji od planiranog

U Ribnjaku „Saničani“ kod Prijedora počeo je jesenji izlov konzumne ribe koji bi trebalo da traje do sredine decembra, potvrdila je Daliborka Pajdić, direktorica ovog preduzeća.

„Ovogodišnje vremenske prilike, dug sušni period, slab dotok vode u jezera i visoke temperature vode nisu pogodovali uzgoju ribe. Izlov će sigurno biti manji od planiranih 700 tona“, istakla je Pajdićeva.

Ona je pojasnila da je u periodu uzgoja ishrana ribe morala da bude svedena na nizak režim, ali da se, za razliku od kvantiteta, po prvim izlovljenim količinama očekuje dobar kvalitet.

„Izlov ribe ne odvija se ni planiranom dinamikom, jer ni u prostoru gdje se skladišti riba nema dovoljno vode“, dodala je Pajdićeva.

U prijedorskom ribnjaku najviše se uzgaja šaran, a zatim tolstolobik i amur, te manje količine smuđa, soma i štuke. Najveće količine plasiraju se na tržište Srbije.

Ribnjak „Saničani“ ima više od 35 jezera i prostire se na oko 1.300 hektara površine. Jedan je od najvećih ribnjaka u BiH, a i najstariji, jer ove godine puni 109 godina postojanja.
Tekst – SRNA
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.