U Rodinom gnijezdu gužva, smjene, optužbe, krivične prijave

Višemjesečni verbalni obračuni u „Rodi“, Udruženju koje u Prijedoru okuplja oko 300 porodica s četvoro i više djece, kulminirali su proteklog vikenda, na Skupštini ovog udruženja, kada je uz žestoke optužbe i najavljene krivične prijave, začinjene čak i fizičkim sukobom i redarskom intervencijom, prihvaćena ostavka starog i imenovano novo rukovodstvo „Rode“.
Umjesto stare predsjednice Ljiljane Hrvaćanin, koju novo rukovodstvo optužuje za nenamjensko trošenje para, za novog predsjednika izabran je Slavko Stupar, a bez funkcija su ostali i predsjednik Skupštine i član Upravnog odbora Udruženja Slobodan Macura i Goran Radić. Stupar kaže da je staro rukovodstvo „Rodi“ nanijelo poveću štetu, tako da Udruženje, koje okuplja oko 1.800 djece, mora startati od nule.
Materijal za sud
– Ljiljana Hrvaćanin je radila uglavnom sama i nenamjenski potrošila 27.000 KM, sredstva koja smo dobili putem donacija. Imamo dovoljno materijala za sud, zbog čega je novo rukovodstvo „Rode“ protiv nje i njenih pomagača policiji i tužilaštvu podnijelo i krivične prijave – tvrdi Stupar
Dodaje da je njegov izbor potpuno legalan „unatoč pričama koje u javnost pokušava da proturi staro rukovodstvo“.
– Hodaju okolo i pričaju kako sam nelegalno izabran, jer kao nije bilo kvoruma. To je čista izmišljotina, jer dobro znaju da ih papirima koje imam u svakom trenutku mogu demantovati. Gospođa Hrvaćanin je pečat „Rode“, umjesto u kancelariji, držala kod kuće, kako bi mogla izdavati naloge bez pokrića. Očekujem da to policija istraži – dodaje Stupar.

Teške optužbe izrečene na njen račun jučer je oštro demantovala Ljiljana Hrvaćanin, rekavši da je sve čista laž i smišljena priča predsjednika UO „Rode“ Slavka Stupara.
Novo udruženje
– Imam dokumentaciju koja pokazuje da je sve i jedan fening namjenski potrošen. Ništa nisam radila sama, niti šta sama dogovorala, jer su pored mene uvijek bili još neki članovi Udruženja – kaže Hrvaćanin i naglašava da je ostavku podnijela samo zato što više nije mogla da „sluša Stupareve svakodnevne uvrede, prijetnje, česte psovke, ali i najave da će ih sve posmjenjivati“.
Smijenjeno rukovodstvo „Rode“ jučer je najavilo osnivanje novog udruženja koje će okupljati porodice s četvoro i više djece.

Nije bilo kvoruma
U međuvremenu su se oglasili i smijenjeni Slobodan Macura i Goran Radić. Tvrde da je izbor Stupara „koji obavlja sve funkcije od predsjednika Udruženja, predsjednika Skupštine i UO „Rode“ potpuno nelegalan.
– Skupština nije imala kvorum, od 300 članova Udruženja bilo je samo 53-oje i sve odluke su nelegalne. Izbor novog rukovodstva nije ni sudski verifikovan – kazao je Macura.
Dnevni avaz

Comments are closed.