U selu Niševići obilježen Dan ustanka protiv fašizma

Juče je u selu Niševići obilježen Dan ustanka protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu.

Tom prilikom su se okupili mještani kako bi odali počast svim stradalim mještanima kako u NOB-u, tako i u otadžbinskom ratu. Održan je parastos kao i polaganje vijenaca na spomen obilježja.

Samo u NOB-u, selo Niševići je dalo 74 života, što je velika cifra kada se u obzir uzme broj stanovnika ovog sela.

Predsjednik Gradskog odbora SUBNOR-a Obrad Kos, se obratio prisutnima izrazivši zadovoljstvo i zahvalnost svim mještanima sela Niševići, na tome što njeguju tradiciju i poštuju žrtve svojih predaka, bez obzira na simbole pod kojim su se borili, jer su se borili za slobodu svog naroda.

Obrad je takođe istakao i činjenicu da su u mnogim mjestima uništeni ili oskrnavljeni spomenici koji su na sebi imali simbole NOB-a a ovdje ne samo da je sačuvan spomenik nego se i redovno odaje počast svim stradalim.

Nije zaboravljena ni mlada skojevka Mileva Mijatović, koja je sa 17 godina stradala u teškim mukama, od ustaške ruke. Položeno je cvijeće na njeno spomen obilježje na mjestu njenog stradanja.

Dušan Mijatović je održao prigodan govor u njenu čast. Bio je to govor pun emocija, kojeg je Dušan završio drhtavim glasom uz poruku da se ovako nešto nikada i nikom ne desi.

Prisutnim građanima, na jedan emotivan način se obratila i 10-ogodišnja Anastasija Tara Marković sa tekstom Branka Ćopića.

Svako učešće mladih u ovakvim manifestacijama nam daje nadu da ima neko ko će da nastavi ovu tradiciju, da se nijedna žrtva nikada ne zaborave.

Neka im je vječna slava i hvala!

Autor: Ljubica Kreško-Romanić

Comments are closed.