U šest povratničkih naselja i momci i cure se „udaju“

U posljednjih deset godina u Bišćanima, povratničkom naselju kod Prijedora, samo su se dva momka oženila. Da sve bude zanimljivije, u cure se nisu zagledali u Bišćanima, gdje danas živi oko 300 povratničkih porodica, već su ih doveli sa strane.
Mirsad Duratović, narodni poslanik u Narodnoj skupštini RS, koji je u ovom naselju, osim lokalnog imama, jedini zaposlen, šeretski kaže da se u Bišćanima, ali i drugim naseljima koja su se šćućurila na prijedorskom Brdu, i momci i cure „udaju“.
– U deset godina pedesetak momaka i djevojaka se „udalo“. Moja rodica Enisa, koja živi u Australiji, tamo je odvela momka. Iako se „oženila“, uzela je njegovo prezime Hegić. Nedavno su i dva momka otišla za Ameriku, a u Evropu ko zna koliko njih – priča s osmijehom Duratović koji s porodicom živi u Bišćanima.
Dodaje da je nezaposlenost presudila vjenčanjima na domaćem terenu i činjenici da samo u njegovom naselju trenutno ima najmanje dvadesetak momaka za ženidbu.
– Većina njih zbog posla i ne razmišlja o ženidbi u Bišćanima. Zato je ljeti ovdje zanimljivo. Mladi se zagledaju, a poslije internet odradi svoje. Kad se malo bolje upoznaju dolazi i svadba, a ubrzo nakon toga pakuju se koferi i mladenci odlaze. Zato i kažemo da se s ovih prostora malo ko ženi, a svi uglavnom „udaju“ – kaže Duratović koji je svoju suprugu Rajfu, s kojom ima dva sina, upoznao u Njemačkoj, tamo oženio, a nakon toga zajedno s njom se vratio u rodne Bišćane.
Dnevni avaz

Comments are closed.