U skladnom braku punih 63 godine

Vremešni bračni par deda Gavro (89) i baka Persa (82) Rokvić iz Rakelića kod Prijedora i danas pamte prvi susret i dan venčanja davne 1946. godine. Kažu, kao da je juče bilo i s osmehom se prisećaju davnih vremena kada su počeli zajednički život koji traje već 63 godine.

„Bili smo komšije, Persa je bila najstarije dete iz mnogobrojne familije, zapala mi je za oko. Pristala je da se uda za mene i tvrdi da se nikad nije pokajala zbog svoje odluke“, priča s osmehom deda Gavro o svojoj životnoj saputnici, sa kojom je izrodio troje dece, ćerku Draganu i sinove Čedu i Dragu.
Sada već imaju sedmoro unučadi i devetoro praunučadi. Baka Persa se priseća vremena kada je bila mlada u Rokvićima, čupala konoplju i keten, prela i decu odgajala.

„Ma, radila sam kao mrav. Nikad nisam stajala. Ništa mi nije bilo teško. Uz slogu se sve može“, priča Persa, i otkriva recept za dugovečan brak. „Danas je ovoj omladini sve teško. Meni nije bilo. Znaš, dete moje, ako hoćeš da ti brak dugo traje, e onda se moraju supružnici uzajamno slušati i poštovati. Bez toga nema ništa“, savetuje baka Persa.

Baka Persa dodaje da je dedu Gavru i nju služilo i zdravlje.

„Da, i danas smo, hvala bogu, zdravi. Ne pamtim kad smo išli kod doktora, a u kući i u polju još uvek sve sami radimo. Imamo deset ovaca u štali i ja brinem o njima“, ponosan je starina Gavro.
Pamti deda i Drugi svetski rat kad je vreme provodio u partizanima, a potom kao nemački zarobljenik jedno vreme proveo u logoru u Nemačkoj.

„Jedva sam živu glavu izvukao, moji su mislili da sam mrtav. Svega se sećam kao da je juče bilo“, govori deda Gavro.

Penziju je deda Gavro dočekao u prijedorskom „Impru“. „Proživeo sam toliko toga, da neko neće ni da ima tri života, ali ne žalim. Moja Persa je uvek bila uz mene da mi ulepša teške dane i da me ohrabri“, kaže deda Gavro i gleda svoju baku, dok mu u očima iskri ljubav kao iz mladenačkih dana.
Na pitanje da li je Gavro bio ponekad ljubomoran, baka Persa uzvikuje: „E, moje dete, pa koji nije ljubomoran?“

Gavro se smeška i dodaje da nisu imali puno vremena za uživanje, ali da ga Persa i danas pazi kao prvog dana braka.

„Svako jutro ona meni ugreje obuću, skuva kaficu, uspe nam po rakijicu, e to ti je, diko, prava stvar, kad u ovim godinama imaš svog bračnog druga i nisi se još uvek ispričao. Uvek je zanimljivo i raduješ se iznova svakom novom danu“, ističe deda Gavro grleći svoju dugogodišnju družicu, baku Persu.

Izvor: EuroBlic

Comments are closed.