U školskim klupama kuju planove za odlazak iz BiH

Planovi za odlazak u Njemačku kuju se još u školskim klupama. Barem u prijedorskoj Medicinskoj školi gdje maturanti, polako, privode kraju školovanje sa jasno zacrtanim ciljevima.

“Teško je naći posao u našoj struci, uporedo sam upisao kurs njemačkog i mislim ići u inostranstvo da radim”, kaže Srđan Kunić, maturan Medicinske škole.

U četvrtom jedan skoro da nema učenika koji planira da ostane ovdje. Što se školovanja i zaposlenja tiče, osim predznanja, izgleda da od rodne grude ne žele više.

“Planiram da upišem medicinu u inostranstvu, tačnije, u Austriji jer smatram da zdravstveni sistem nije dovoljno dobar da bi se zaposlio i ostvario svoje planove”, ističe Luka Milovanović.

Među planovima, možda je i najjači Elenin. Ona završava Medicinsku školu ali time ne želi da se bavi. Njoj je to samo rezerva.

“Ja se neću opredijeliti za ovo zanimanje da studiram ali, ipak, ako bi došlo do nečega pa ne bi mogla naći posao s tim drugim zanimanjem, ovo je kao temelj za to da mogu da odem u inostranstvo i da tamo radim kao medicinski tehničar”, ističe Elena Balatić.

Ništa čudno. Malo je medicinara koji su se dokopali inostranstva, pa se požalili na platu i uslove. Sigurno ih ima ali je mnogo više onih koji odavde žele da odu i, ako ništa, probaju. Zato se u Medicinskoj školi, svake godine, traži mjesto više. Na sve to, navalili su i oni koji žele da se prekvalifikuju.

U Srednjoškolski centar hrle i iz Federacije, čak i Hrvatske.

“Imamo mi odobrenja za sve medicinska zanimanja, ali je interes samo za medicinske tehničare. S tim se mogu zaposliti i u domovima za stara lica, bolnicama.. i to uglavnom vani, zbog onih koji su ranije otišli pa im prave mjesto tamo, raspituju se, znači, idu ciljano sa tom školom”, rekao je Milenko Kosić, direktor Srednjoškolskog centra Prijedor.

Naše diplome se priznaju bez problema, kaže Kosić. Prekvalifikacija traje najviše 14 mjeseci i košta od 2700 do tri hiljade maraka. Malo vremena, ali i para, sudeći prema interesu, jer su za šest godina osposobili deset generacija.

Autor: ATV BL

Pročitajte još vijesti sa ATV-a na adresi https://www.facebook.com/alternativnatv.

Alternativna televizija Banja Luka

Comments are closed.