U srednje škole uvesti inovatorstvo i preduzetništvo

skole1

Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić izjavio je danas da bi u srednje škole sigurno, a možda i u osnovne, trebalo uvesti inovatorstvo i preduzetništvo u okviru postojećih predmeta ili čak kao posebne predmete.

„Nama je važno da se u srednje škole uvede u još većoj mjeri inovatorstvo i preduzetništvo ili čak da budu izdvojene cjeline“, rekao je Komić na prezentaciji Elektrotehničke škole Prijedor.

On je kazao da ovo ministarstvo organizuje čitav niz manifestacija na kojima su učenici i profesori prijedorske Elektrotehničke škole nezaobilazni učesnici koji osvajaju brojne nagrade na raznim takmičenjima.

„Znanje je naš strateški resurs. Ideje, nažalost, nije uvijek moguće realizovati, jer naša sredstva nisu prerespektabilna niti imamo dovoljno veliku absorpcionu moć privrede, ali snažan inovativni potencijal treba njegovati i podsticati“, naveo je Komić.

On je ocijenio da prijedorska Elektrotehnička škola jeste primjer kako se inovativnost ne smije žrtvovati ni za šta, ali da je potrebno da se nađe sistemsko rješenje kako bi i svi ostali radili na takav način, a ne da sve zavisi od pojedinca.

Pomoćnik ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Radmila Kocić-Ćućić rekla je da je veliko zadovoljstvo biti u školi koja je iskoristila zakonsku mogućnost izmjene nastavnog plana i programa do 30 odsto, ističući da je mnogo više onih škola koje to nisu učinile i ne čine.

„Ogromna prednost grada Prijedora je što ima Agenciju za ekonomski razvoj `PREDA-PD` zahvaljujući kojoj su brojne donacije došle u ovdašnje škole. Druge lokalne zajednice u Republici Srpskoj, nažalost, nemaju takvu prednost“, navela je Kocić-Ćućić.

skole2

Ona je istakla da je Prijedor jedna od četiri lokalne zajednice u Republici Srpskoj koje su uvele zvanje tehničar mehatronike u srednjoškolski sistem.

„Kada se završi prvi ciklus tog novog, četverogodišnjeg zvanja, onda idemo u analizu i, eventualno, izmjene nastavnog plana i programa za to zvanje, a sve u saradnji sa privredom i u skladu sa potrebama privrede“, dodala je Kocić-Ćućić.

Direktor Elektrotehničke škole Prijedor Dragoja Mijić rekao je da za zanimanje tehničara mehatronike vlada veliko interesovanje, ali da je potrebno povećati broj časova praktične nastave i vježbi, te da praktična nastava mora dobiti savremena tehnička rješenja i moderne tehnologije.

Član stručnog aktiva elektro grupe predmeta Goran Knežević rekao je da su radnici samo inicirali promjenu nastavnog plana i programa, da je za svako zanimanje formirana radna grupa i da je od ovog polugodišta na snazi izmijenjeni nastavni plan i program, a da će do kraja školske godine biti predložene slične izmjene i za sva četiri razreda.

Načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu grada Prijedora Zinajda Hošić rekla je da se kvalitet praktične nastave mora podizati na viši nivo jer je problem privrede što dodatno mora ulagati u doobuku svršenih srednjoškolaca.

„Stoga nas raduje svaki uspjeh naših srednjih škola jer će se kasnije pozitivno reflektovti n našu privredu“, dodala je Hošić.

Agencija „PREDA-PD“ dugi niz godina provodi projekte preduzetništva u srednjim školama u Prijedoru, a odskora i u osnovnim, dok je posredstvom više različitih projekata i donatora opremila kabinete za praktičnu nastavu u više srednjih škola u Prijedoru.

Autor: SRNA

Comments are closed.