U susret Danu opštine Prijedor-Koncert Željka Joksimovića

Zahvaljujući rukovodstvu opštine Prijedor na čelu sa načelnikom Markom Pavićem, naš grad je u vrlo kratkom vremenskom periodu prešao put od grada sa „crne liste“ do grada u koji se poznaje i prepoznaje samo po pozitivnim stvarima. Ulaganje međunarodnih kompanija(Arcelor Mittal), povratak preduzeća iz regiona(Kraš), unapređenje domaće proizvodnje(Skontoprom, Impro), razvoj poljoprivrede, izgradnja infrastrukture(projekat vodosnabdijevanja, asfaltiranje novih saobraćajnica), uređenje gradskog jezgra(Glavna ulica), renoviranje kina i ljetne bašte, razvoj sporta, unapređenje obrazovanja i kulture, smanjenje broja nezaposlenih, dio su prijedorskog uspjeha koji je u posljednje vrijeme na žalost usporen svjetskom ekonomskom krizom. Prijedor i pored trenutnih teškoća ima razloga za zadovoljstvo i nadu u bolje sutra.
Kao i prethodnih godina tako će i ove maj biti u znaku obilježavanja 16. maja, dana opštine Prijedor. Gostovanje stranih delegacija, Međunarodne ulične trke, Međunarodni festival horova „Zlatna vila“, koncert poznatih estradnih umjetnika, veče folklora, izložbe, pozorišna predstava, samo su dio događaja kojima opština Prijedor želi da se oduži svojim građanima i prikaže naš grad u pravom svjetlu.
Na desetom jubilarnom Međunarodnom festivalu horova „Zlatna vila“ koji će biti održan 7. i 8. maja, učestvovaće osam horova od kojih su gotovi svi na dosadašnjim festivalima osvajali nagrade, kako stručnog žirija, tako i publike. Prijedorčani će moći da pogledaju Gradski ženski mladinski hor „Menada“ iz Tetova, KUD „Abrašević“ iz Beograda, Omladinski kamerni hor Univerziteta kulture i umjetnosti iz Sankt Peterburga, Ženski kamerni hor „Banjalučanke“ iz Banjaluke, Mešani pevski zbor Novo Mesto, KUD „Svetozar Marković“ iz Novog Sada, Hor „Belkanto“ iz Beograda” te domaće predstavnike hor Srpskog pravoslavnog crkvenog pjevačkog društva „Vila“. Međunarodne ulične trke „Prijedor 2010“ koje se održavaju po 17. put biće održane 13. maja. Trke će biti organizovane pod motom „Srcem za Prijedor“ a njihov promoter biće devetostruka pobjednica Sonja Stolić. Na prijedorskim ulicama takmičiće se preko 4000 trkača, od najmlađih „cicibana“, preko školaraca do seniora i seniorki. Pozorište Prijedor će 12. maja u sklopu obilježavanja Dana opštine izvesti predstavu „Limunacija“ koju je režirao Marko Misirača. U Muzeju „Kozare“ od 11. maja biće postavljena izložba slika Mladena Karana dok nas u „Galeriji 96“ očekuje džez koncert 15. maja. Ljubitelji folklora moći će u ponedjeljak, 10. maja da uživaju u Večeri folklora na glavnom gradskom trgu a isto veče na novom trgu između nekadašnjih robnih kuća biće održan Sajam narodnih rukotvorina. Prijedor će i ove godine posjetiti delegacije bratskih opština Pančeva i Kikinde iz Srbije, Manise iz Turske, Neapolisa iz Grčke, Sund komune iz Norveške i Boveca u Sloveniji kao i gradova Trento(Italija) i Novo Mesto(Slovenija) sa kojima naša opština ima odličnu saradnju na svim poljima. Za 14. maj predviđena je i svečana akademija u prijedorskom pozorištu na kojoj će biti dodijeljena opštinska priznanja a istoga dana najmlađi Prijedorčani će na platou ispred opštine crtati svome gradu. U nedjelju 16. maja planiran je planinarski marš Moštanica-Klekovača te takmičenje motornih pilota u preciznom letenju. Svi Prijedorčani i njihovi gosti moći će u petak, 14. maja da uživaju u hitovima Željka Joksimovića. Tako ćemo nakon Tijane Dapčević, prerano preminulog Toše Proeskog, Goce Tržan, grupe Amadeus i Željka Samardžića moći uživati u pjesmama ovog Beograđanina koji u posljednjih nekoliko godina spada u najpopularnije pjevače na području bivše Jugoslavije a i šire. Da podsjetimo, Joksimović je rođen 1972. godine. Sa pjesmom Lane moje osvojio je 2004. godine drugo mjesto na Pjesmi Evrovizije kao predstavnik Srbije i Crne Gore. Dvije godine kasnije bio je treći kao kompozitor pjesme Lejla koju je Hari Mata Hari izvodio za Bosnu i Hercegovinu. Do sada je objavio 8 albuma sa kojih se izdvajaju pjesme Lane moje, Ljubavi, Leđa o leđa, Devojka, Zaboravljaš, Vreteno i druge. Svi koji dođu na glavni prijedorski trg u petak, 14. maja moći će da uživaju u Željkovim pjesmama ali i velikom tradicionalnom vatrometu.

Comments are closed.