U toku akcije odnos „Vozač-pješak“ ukupno je kontrolisano 45 pješaka a isti broj je i sankcionisan

prs_obaveze_vozaca_prema_pesacima_5w

Policijski službenici Centra javne bezbjednosti Prijedor su 02., 03. i 04.02.2016. godine u blizini škola, kao i na putnim pravcima kojima se kreće veći broj djece, pojačano vršili kontrolu saobraćaja sa akcentom na poštovanje odnosa vozač-pješak.

U sklopu akcije policijski službenici su kontrolisali 303 vozača. Od ukupnog broja kontrolisanih vozača po akcentu akcije zbog činjenja prekršaja u vezi odnosa vozača prema pješacima ukupno je sankcionisano 108 vozača. Za ove prekršaje je Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima BiH propisana novčana kazna u iznosima od 30, 40 ili 50 KM.

Dalje, po akcentu akcije ukupno je kontrolisano 45 pješaka, a isti broj pješaka je i sankcionisan i to zbog nepropisnog kretanja po kolovozu. Prema Zakonu o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima BiH za nepropisno kretanje po kolovozu propisana je novačna kazna od 40 KM.

U toku akcije sankcionisan je i jedan pješak koji je prilikom kontrole zatečen da se po kolovozu kreće pod uticajem alkohola. Prema istom je primjenjena mjera zadržavanja lišenjem slobode, kojom je propisano lišenje slobode lica koje je zatečeno u izvršenju prekršaja, a lice je pod uticajem je alkohola u organizmu preko 1,00 g/kg.

Autor: MUP RS

Comments are closed.