U toku rekonstrukcija mosta na Žegeru-Bezbjednije preko rijeke Sane

Radovi na rekonstrukciji mosta na Žegeru, koji su počeli početkom septembra, privode se kraju. Oštećenja nastala u poratnim godinama napokon će biti sanirana, a poznati most ponovo siguran za prelazak ljudi i vozila, što je i osnovni cilj Projekta. Ni kiša ne zaustavlja radove kako bi cijeli posao bio završen na vrijeme. Gordan Ivić, jedan od radnika koji su angažovani na poslovima rekonstrukcije mosta, pojašnjava da je mnogo
toga, do sada, urađeno. “Most smo učvrstili sa donje strane. Zaštitili smo kompletnu konstrukciju i zamijenili zatezne sajle. Ostalo je još da se postavi asfalt”, rekao je Ivić.

U Odjeljenju za stambeno-komunalne poslove grada Prijedora pojašnjavaju da je most na Žegeru oštećen tokom poratnih godina, prilikom obnove naselja Čarakovo, Zecovi i Gomjenica. I pored oštećenja koja su tada nastala, most je i dalje bio u upotrebi, što je izazvalo dodatne probleme u smislu stabilnosti i konstruktivnih elemenata, rekao je Radan Vukadinović, vršilac dužnosti načelnika nadležnog gradskog odjeljenja. Prema projektu koji je Opština izradila prije pet godina, bila je planirana izgradnja novog mosta, ali su stručnjaci rekli da bi i rekonstrukcija bila sasvim zadovoljavajuće rješenje.

“Prije pet godina, Opština Prijedor je naručila projekat sanacije. Po tom projektu, vrijednost rekonstrukcije je procijenjena na 200 hiljada maraka. Opština je 2009. kandidovala ovaj projekat prema federalnom Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice i Fondu za povratak BiH. Od njih smo dobili 100 hiljada maraca za sanaciju mosta”, rekao je Vukadinović i dodao da je Opština, do sada, učestvovala u rekonstrukciji sa 15 hiljada maraka, ali da će biti i dodatnih izdvajanja za ove namjene iz gradske kase.
Kozarski vjesnik

Comments are closed.