U toku uručivanje poreskih računa za porez na nepokretnosti-Na 4500 računa 508 prigovora

Štampanje poreskih računa i njihova distribucija za područje Područne jedinice Prijedor, Poreske uprave Republike Srpske, počela je krajem aprila. Prema riječima rukovodioca ove područne jedinice Gorana Kesića, do sada je odštampano 25 hiljada računa i u toku je kovertiranje računa, sa naljepnicama na prednjoj i zadnjoj strani koverte sa podacima o nazivu i adresi, te elektronskim kodom, odnosno brojem poreskog računa.
– Do sredine ove sedmice, odštampali smo 90 posto poreskih računa za područje opštine Prijedor i nekih 900 poreskih računa za opštinu Oštra Luka – rekao je Kesić i dodao da podjelu računa vrši 15 fizičkih lica sa kojima je Područni centar Prijedor zaključio ugovor. Do danas je uručeno 4,5 hiljada poreskih računa, s čim su u ovoj područnoj jedinici samo djelimično zadovoljni:
– Naime, javljaju se silni problemi vezano za određena mjesta, jer dobar dio poreskih obveznika živi ili privremeno živi van granica BiH, tako da te račune vraćamo sa terena neuručene, ali
opet ponavljam da smo uspjeli podijeliti 4,5 hiljada poreskih računa, što je 18 posto u odnosu na dosad štampane račune – istakao je Goran Kesić.
Uporedo sa početkom uručivanja poreskih računa, u ovu područnu jedinicu Poreske uprave, počeli su stizati i prigovori poreskih obveznika. Do prošle srijede je primljeno 508 prigovora, što je više od deset posto u odnosu na uručene račune, a odnose se ili na visinu utvrđene poreske osnovice ili na iznos obračunatog poreza:
– Dobar dio tih netačnosti je posljedica pogrešnog popunjavanja prijava i nepodnošenja zahtjeva za umanjenje poreske osnovice, odnosno za oslobađanje, tako da te prigovore, u ovom momentu,
primamo, a uskoro ćemo početi i njihovo rješavanje – pojasnio je Kesić.
Prema Kesićevim riječima, svi naknadno podneseni zahtjevi za umanjenje poreske osnovice ili oslobađanje od poreza će biti uvaženi. On je istakao da je poreskim obveznicima
ostavljena mogućnost plaćanja poreza u dva dijela, bez obzira na datum prijema poreskog računa, s tim što prvi dio uplate mora biti najmanje polovina ukupnog iznosa poreza.
Tekst – Kozarski vjesnik
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.