U voćnjaku Milana Bilbije ponovo procvjetale jabuke

Milan Bilbija, mještanin sela Miska Glava, bio je veoma iznenađen kada je juče obišao svoj voćnjak i na nekoliko stabala jabuka primijetio cvjetove.

– U prvi mah mi nije bilo jasno šta je to na granama, jer smo jabuku već bili obrali. Kad sam prišao bliže, vidio sam da je ponovo cvjetala – rekao je Bilbija.

Kaže da nije cvjetalo samo to drvo, sorte zlatni delišes, već i jedna domaća jabuka, a da i okolne šljive ponovo puštaju mladice.

– Očigledno je da se klima promijenila, da sve te promjene utiču na vegetaciju, tako da se samo možemo pitati šta tek čovjeka u svim tim promjenama čeka – zabrinuto konstatuje Bilbija.

Milanova majka Ljeposava, koja ima gotovo 80 godina, potvrdila nam je da se ranije znalo dešavati da se pojavi poneki cvjetić, ali da toliko procvjeta kao usred proljeća, to se nije nikad desilo.

– I sve je isto kao u proljeće, pčele slijeću na cvijet i oprašuju biljku, tako da se, kako je počelo, možemo nadati da negdje početkom decembra ovdje opet beremo jabuke – dodaje Bilbija.

On kaže, a ni mještani ovog i susjednih sela ne pamte da se nekad ovakvo šta desilo.

– Oni stariji sumnjičavo vrte glavom i kažu da to znači da će biti jaka i ljuta zima – istakao je Bilbija.

Izvor: Glas Srpske

Comments are closed.