U vozu sa Djedom Mrazom

Ukupno 50 prijedorskih mališana čiji su roditelji radnici „Željeznice RS“ u četvrtak je bilo na prazničnoj vožnji vozom na relaciji Prijedor – Omarska.
U njihovoj pratnji bio je Djed Mraz, koji je mališanima prijedorskog željezničkog čvora podijelio novogodišnje darove i obavezne slatkiše iz velike crvene torbe.
Brane Vučkovac, predsjednik Sindikata Željezničke sekcije iz Prijedora, kazao je da na ovaj način željezničari tradicionalno uz podjelu paketića najmlađima počinju obilježavanje Nove godine.
„Ovo je poseban dan za djecu naših radnika jer su neki od njih prvi put sjeli u voz. Relacija koju će vozeći se vozom preći zajedno sa Djedom Mrazom, koji će im ispričati i neke od novogodišnjih bajki, duga je petnaestak kilometra, a vožnja iz Prijedora do Omarske traje oko pola sata“, istakao je Vučkovac.
Potvrdio je da se ova neobična manifestacija obilježava u svim većim gradovima na nivuo „Željeznica RS“, te da željezničari na ovaj način nastoje da nastave tradiciju koja je nekada bila obavezna prilikom obilježavanja novogodišnjih praznika.
Na put u kompoziciji voza sa Djedom Mrazom u četvrtak je krenuo i četvorogodišnji David Kotur. Za ovu priliku njegova majka Nada ga je, kaže, posebno pripremila.
„Dovela sam ga i smjestila u voz direktno iz vrtića. Propustio je i spavanje samo da bi bio sa Djedom Mrazom u vozu, što je za mog Davida, a i za mene, poseban doživljaj, koji nikako ne bismo propustili. Sin mi je prvi put ušao u voz i zaista je oduševljen. Svečano je i lijepo“, govori Nada Kotur, koja je službenica na prijedorskoj željeznici.
Mira Rastoka, koja na željeznici radi punih 30 godina, na vožnju sa Djedom Mrazomom sa željezničke stanice u Prijedoru ispratila je četvorogodišnju unuku Vesnu.
„Ovo je lijep događaj koji sigurno treba zabilježiti i fotografijom i kamerom kako bi nam ostao u sjećanju“, govori Rastoka.
Kaže da su joj na željeznici, uz nju, zaposleni i kćerka i zet, te da su otpravnici vozova.
„Mi smo jedna prava željeznička porodica. Svi smo oduvijek bili vezani za prugu i vozove i, ako bude sreće, biće nas još u porodici. Smatram da budućnost željeznice ne bi smjela doći u pitanje“, kazala nam je Mira Rastoka.
U veseloj i raspjevanoj kompoziciji vanrednog voza na relaciji Prijedor – Omarska posebo je bio ushićen Djed Mraz.
„Srećan sam jer se na ovaj način najmlađima na najbolji način prenosi jedna lijepa tradicija i od malih nogu stvara navika na vožnju vozom. Sporiji je od automobila, ali mislim da nam je siguran povratak ovoj vrsti prevoza“, rekao nam je Djed Mraz.
Nezavisne novine

Comments are closed.