U vrtiće mogu i bebe od pola godine

Zaposleni u prijedorskim vrtićima nezadovoljni su članom novog Zakona o predškolskim ustavova u RS, prema kojem u vrtiće mogu biti upisane i šestomjesečne bebe.

Oni tvrde da su ohrabreni činjenicom da je prvi put zakonski i samostalno regulisano predškolstvo, ali da za primjenu nekih od propisa u tim ustanovama jednostavno nisu spremni.

Ljubica Babić, direktor prijedorskog vrtića „Radost“, tvrdi da predškolske ustanove u RS nisu spremne da prime bebe od tek nekoliko mjeseci.

„I to ne samo u Prijedoru, već i u Banjaluci, kao i na prostoru cijele Srpske. Jasno je da dijete koje u vrtić bude primljeno s navršenih šest mjeseci ne može samostalno ni da sjedi, ono ne hoda i koristi bočice i dude. Takvom djetetu 24 sata dnevno potrebno je prisustvo majke, a mi smo i zakonski došli u situaciju da ga sada smještamo u vrtić“, navodi Babićeva.

Prema njenim riječima, to je i nehumano i nepravedno prema majkama i njihovim bebama.

„Najviše se pribojavamo činjenice da će zakonodavac uskoro predvidjeti i mogućnost da se porodiljsko bolovanje ograniči na šest mjeseci, što će nas vratiti u period od prije nekih 30-40 godina, kada su majke morale napuštati svoju djecu s navršenih tri ili šest mjeseci“, ističe Babićeva.

Ona naglašava da novim propisima nije preciziran ni broj beba s navršenih pola godine koje treba da budu smještene u jasličku grupu.

„U propisima stoji da se u jaslice šestomjesečne bebe smještaju u grupe od pet do 15 beba, optimalno 10. Ne mogu da zamislim grupu od 10 beba s nepunih šest mjeseci, koje treba da opslužuje jedan vaspitač i medicinska sestra. To je jednostavno nemoguće i neizvodljivo“, tvrdi Babićeva.

Dodaje da su predstavnici vrtića uputili niz primjedaba na nove propise, ali ih glas struke nije uvažio.

Zaposleni u vrtićima smatraju da su nova zakonska rješenja i usaglašena zahvaljujući volji privatnih preduzetnika, koji su i na javnim raspravama potencirali da se porodiljsko odsustvo majki ograniči na pola godine. Roditelji, tvrde vaspitači u prijedorskom vrtiću, i nisu upoznati s novim propisima.

„Jednostavno se pribojavamo situacije da će mnogi od roditelja s malim bebama, a koji rade u privatnom sektoru, biti prisiljeni da smještaju svoju tek rođenu djecu u vrtić jer privatnici ne žele da plaćaju dugo odsustvo s posla i porodiljsko bolovanje u trajanju od godinu dana“, naveli su neki od vaspitača.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS odgovaraju da je Zakon o predškolskom vaspitanju i obrazovanju usklađen s okvirnim zakonom na nivou države, a koji je usklađen s evropskim zakonima iz te oblasti.

Oni smatraju da je opravdana odluka da se u vrtić upisuju i šestomjesečne bebe.

„Pozitivna strana ovakve odredbe je što je data mogućnost zaposlenim majkama koje ne mogu da ostvare trudničko bolovanje u trajanju od godinu dana da mogu da daju dijete na čuvanje u predškolsku ustanovu“, ističu u saopštenju iz Ministarstva.

Ministarstvo prosvjete i kulture RS očekuje od lokalnih zajednica, u čijoj nadležnosti su predškolske ustanove, da obezbijede uslove za čuvanje djece jasličkog uzrasta u predškolskim ustanovama u svojim opštinama.

U dosta vrtića u RS tvrde da nemaju dovoljno smještajnih kapaciteta za sve mališane koje bi roditelji upisali u vrtiće.

„Na listi čekanja za smještaj u vrtić trenutno se nalazi 75 mališana. Naši kapaciteti u dva vrtića su prebukirani. Nadamo se da će uz razumijevanje načelnika Prijedora Marka Pavića u funkciju biti vraćen vrtić u naselju Pećani, čiji prostor mora biti adaptiran“, navode u prijedorskom vrtiću „Radost“.

U prijedorskom vrtiću u jaslicama je smješteno 45 djece. Ukupno je boravak u toj predškolskoj ustanovi obezbijeđen za oko 400 mališana starosti od godinu do šest godina, koji su raspoređeni po različitim vrtićkim grupama.

Izvor: Nezavisne novine

Comments are closed.