U vrtu gaji banane, palme i hortenzije

Dr. ElenkovTomislav Elenkov, poznati prijedorski neuropsihijatar u penziji, u vrtu porodične kuće godinama uzgaja rijetke tropske biljke, razne vrste palmi koje je dobio iz dalekih toplih krajeva, ali i limun, banane, grejpfrut kao i biljke i cvijeće poput ruzmarina, orhideja i hortenzija. Doktor Elenkov posebno je ponosan na prve plodove banane, čije je sadnice dobio od brata iz Niša prije samo godinu dana. „To je zaista rijetkost da je sadnica banane, koju je moj brat dobio iz daleke Afrike i koja je stara samo tri godine, a koju sam lani zasadio u porodičnom vrtu, danas dala prve plodove. Ispod prvog palminog lista već je niklo deset plodova banane, a drugi se tek otvara. U našem krajiškom podneblju plodovi sa ove palme mogu se ubrati tek nakon 13 godina strpljive njege. Meni se, izgleda, posrećilo“, ponosan je Elenkov.

Smatra čudnim i to da oko njegove kuće, i pored toga što se nalazi u samom gradu, gdje je gusta frekvencija saobraćaja, buka i prašina, što bi po svim parametrima smetalo rijetkim tropskim biljkama, one na njegovom tlu niču kao gljive poslije kiše.

„Moja sadnica limuna stara je svega tri godine, a svake godine sa drveta uberem najmanje stotinak plodova i to onih velikih limunova“, tvrdi Elenkov.

Njegov vrt krase i razne vrste palmi, ruzmarina te cvijeća i bilja čija su postojbina uglavnom tropski krajevi. Kaže da ovom svom hobiju pristupa s mnogo odgovornosti i ljubavi prema biljkama.

„Svaka biljka zahtijeva njegu, ali i razgovor. To vam je kao s ljudima, a ja sam sa svojim pacijentima razgovarao cijeli radni vijek. Čak sam i na Odjelu psihijatrije u prijedorskoj bolnicu uzgojio pravi mali vrt. I mojim pacijentima je tamo bilo ugodnije boraviti“, ispričao je doktor Elenkov.

Ovim hobijem, dodao je, intenzivno se počeo baviti prije desetak godina i to nakon liječenja ljudi koji su preživjeli ratne strahote i traume.

„Poslije tih razgovara, prosto sam morao imati neki izduvni ventil. Teško je slušati ljudske tragedije i nastojati im pomoći. Zato sam se u slobodno vrijeme počeo zanimati za uzgajanje rijetkih biljaka“, kazao je Elenkov.

Supruga Radojka, kardiolog, dijeli njegovu strast prema uzgoju rijetkih biljaka i oboje, kažu, tačno znaju šta biljkama treba.

Izvor: Nezavisne novine

Comments are closed.