U ženskim rukama sve se kvari

Nekada su naši domaćini i domaćice kupovali skupe, ali dugotrajne kućanske aparate i električne alatke. Danas se po tržnim centrima i buvljacima ova roba može naći po vrlo povoljnim cijenama, ali vijek im je vrlo kratak, pa majstori imaju pune ruke posla, priča nam Dragan Majstorović, vlasnik male radionice za opravnu kućnih aparata i alatki u Prijedoru.
Ovim poslom se, kaže, bavi punih 25 godina.
Prethodno je, kao elektrotehničar, radio u kladuškom „Agrokomercu“.
Počeo je s opravkama veš-mašina, frižidera i druge bijele tehnike.
– Kada su veš-mašine koštale preko hiljadu maraka, njihova opravka nije bila tako jeftina. Moglo se solidno zaraditi. Danas koštaju 400-500 maraka i kada ih opravljaš ne možeš zaraditi ni običnu dnevnicu, a još moraš ići na teren. Zato sam batalio to i posvetio se opravci malih kućnih aparata. Opravljam sve od miksera, fenova do hiltovih mašina – priča nam Majstorović i dodaje da izuzetno voli svoj posao.
Prema njegovim riječima, aparati koje danas koriste domaćini i domaćice su vrlo lošeg kvaliteta.
Uglavno se radi o kineskoj robi koja je u trgovinama vrlo jeftina, ali i kratkog vijeka.
– To je, bolje rečeno, roba za jednokratnu upotrebu. Bez obzira na to, kada mi donesu nešto pokvareno, ja to opet popravljam i produžim vijek koliko-toliko. Znam da ljudi nemaju novac da kupe novi aparat iako im ne mogu garantovati koliko će on raditi, jer mu u međuvremenu vrlo lako može otkazati neki drugi dio – priča Dragan, koji ima praksu da svoje mušterije, nakon što otvori pokvarenu mašinu i utvrdi šta je u kvaru, obavezno obavijesti koji dio treba zamijeniti i koliko će to da košta.
Od kućanskih aparata mušterije mu najčešće donose usisivače, miksere i pegle, upravo ono čime najčešće rukuju domaćice.
– Smatra se da su žene vrlo nježne prema mašinama i kućnim aparatima, da se prema njima odnose nježnije od nas muškaraca. Ja se ipak ne bih složio sa tim, a vjerujem i većina muževa.
Vrlo često iskaljuju svoju nervozu i bijes na pegli, usisivaču ili nekom drugom aparatu ili ih koriste do iznemoglosti – priča nam Majstorović, koji najčešće na aparatima opravlja rotore, jer se oni najprije i pokvare.
Nije rijetkost, priča nam ovaj pedesetogodišnji majstor, da mu mušterije donose i neke aparate za koje su emotivno vezani.
– Bilo je i slučajeva da mi mušterija donese nekakav aparat koji je dobio od rođaka iz Njemačke. Ispriča mi kako mu nije jasno što je aparat tako kratko radio, a kupljen je u Njemačkoj.
Međutim i tamo se prodaje kineska roba pa tako da sve što je kupljeno na zapadu nije istovremeno i njihova proizvodnja – priča Majstorović.
Jugoslovenska roba bila ekstra kvaliteta
Majstorović kaže da se u bivšoj Jugoslaviji proizvodila vrlo kvalitetna tehnika i to po vrlo visokim standardima.
– Ono što su nekada proizvodili „Iskra“, „Končar“, „Gorenje“, „EI Niš“, „Obodin“ i druge poznate jugoslovenske firme, moglo je da traje godinama, za razliku od ove današnje robe, koja se uvozi i koja traje koliko joj je duga garancija – kaže naš sagovornik.
Fokus

Comments are closed.