Učenica prvog razreda na nastavu došla pijana

Šokantna stvar desila se nedavno u jednoj prijedorskoj srednjoj školi čija je učenica, 15-godišnjakinja, na prvi čas jutarnje smjene došla potpuno pijana.
Priča koja je alarmirala uglavnom nastavno osoblje i distancirala roditelje od problema, prema Jovanu Lekaniću, direktoru Ugostiteljsko-ekonomske škole iz Prijedora, nažalost nije usamljen slučaj, jer Lekanić tvrdi da su nam srednjoškolci, mada mnogi o tome šute, sve pijaniji.

Najveći problem
– Podjednako, što je tek žalosno, piju i dječaci i djevojčice. Bio sam nemalo iznenađen kada sam na maturalnoj ekskurziji primijetio koliko često posežu za alkoholom. I to nije, što je najveći problem, samo trenutan hir, već među srednjoškolcima koji piju ima i onih koji su toliko zaglibili da im treba i pomoć stručnjaka za liječenje od ove ovisnosti – priča Lekanić.
On je nedavno, u želji da jednom poznatijem Prijedorčaninu skrene pažnju na problem koji s pićem ima njegov sin, pretrpio pravu harangu.
– Bilo je strašno koliko se čovjek okomio na mene i školu. Kriv sam bio ja koji sam to primijetio, a ne on i porodica. Nisu, doduše, sve reakcije roditelja na saznanje da im djeca piju iste, jer ovaj je reagovao prijetnjama, drugi pokušavaju sve svesti na neki humor, pa je tako jedan od roditelja konstataciju da mu je dijete bilo pijano u školi prokomentarisao riječima: „Ma da, bio je „leden“ i jutros kada je došao kući“ – kaže Lekanić.

Javno priznanje
Tomislav Elenkov, neuropsijatar iz Prijedora, koji je u svom četiri decenije dugom radu od ovisnosti izliječio na stotine alkoholičara, ističe da je tužno to što Prijedor nema nikakav klub, niti ustanovu za liječenje od ove vrste ovisnosti.
– A imao ga je davnih sedamdesetih godina, odmah nakon Zagreba. I tada je bilo slučajeva da se djeca opijaju. I danas pamtim dječaka starog samo 12 godina koji je bio etiketiran kao alkoholičar, djevojčicu od 11 koja je u bolnicu dovezena u stanju delirijum tremensa, djecu koja su sa sedam godina počinjala piti… jer se takvo nešto uz slave, uz tuge ili prosto iz navike i radilo u njihovim porodicama – kaže Elenkov.
On je uvjeren da bi javno priznanje da se srednjoškolci sve više suočavaju s problemom alkoholizma, uz otvaranje ustanove za liječenje od ovisnosti, bilo dio rješenja problema.

Maloljetnički kriminal i alkohol
Koliko je stanje alarmantno, pokazuju i podaci Centra za socijalni rad iz Prijedora, prema kojima se od 76 novoevidentiranih maloljetnih počinilaca nekih prekršajnih djela, više od 15 posto vezuje uz činjenicu da su neku krađu, nasilje s vršnjacima i slično počinili upravo u alkoholiziranom stanju.
Dnevni avaz

Comments are closed.