Učenici prijedorske gimnazije prikupljaju novac kako bi otišli na ekskurziju

Pod motom „Kad se male ruke slože“ učenici trećeg razreda prijedorske gimnazije organizovali su humanitarnu akciju kojom namjeravaju prikupiti novac kako bi i učenici slabijeg materijalnog stanja mogli ići na matursku ekskurziju.

Saosjećanjem sa vršnjacima suočenim sa materijalnim nedaćama, ali i odlučnošću da im čitavim nizom osmišljenih aktivnosti pomognu, djeca su se pokazala zrelija i odgovornija od odraslih, pogotovo onih na visokim pozicijama od lokalnog, entitetskog do državnog nivoa koji ignorišu tešku socijalnu situaciju u zemlji.

Na matursku ekskurziju u Italiju, Francusku i Španiju planiraju u septembru po cijeni od 799 KM po učeniku.

„Od oko stotinu učenika njih trećina, odnosno njihovi roditelji nisu u mogućnosti da izdvoje novac za ekskurziju i mi smo uz podršku naše razrednice Daliborke Stojančić došli na ideju da pokrenemo humanitarnu akciju prikupljanja starog papira. Akcija je započela prije par dana i trajaće sve dok građani na mjestima koja smo označili budu ostavljali stari papir koji ćemo prodati onima koji ga recikliraju“, izjavio je za Anadolu Agency (AA) učenik Milan Miljuš.

Njegova školska drugarica Jelena Gojić kazala je da su za sada zadovoljni odzivom građana i dodala da će uporedo sa aktivnostima na prikupljanju starog papira provoditi više aktivnosti, čiji je cilj prikupljanje novca.

„Organizovaćemo prodaju makaronskih francuskih kolačića, kao i likovnu izložbu radova učenika naše škole na kojoj će se prikupljati novčani prilozi gdje će nam se pridružiti i učenici prijedorske muzičke škole“, rekla je Gojićeva.

Učenici će takođe bojiti, šarati i prodavati uskršnja jaja na trgovima Prijedora, pružati pomoć u radu u domaćinstvima i čuvanju djece, te pošumljavati goleti.

“Ponudili smo firmama sa sjedištem u Prijedoru i poslovnu saradnju o promociji njihovih proizvoda na način koji je najpovoljniji njima”, rekla je Sara Mršić.

Profesorica srpskog jezika i razrednica jednog odjeljenja trećeg razreda Daliborka Stojančić kazala je da uopšte nije iznenađena što su se odlučili na organizovanje humanitarne akcije i naglasila da je samo iznenađena brojem i raznovrsnošću ideja svojih đaka.

“Oni su već od prvog razreda gimnazije aktivni u različitim akcijama kako bi pomogli drugima. Njih još uvijek nije pokvario sistem i ne dozvoljavaju da ih pokvari. Oni nisu u oblacima. Oni realno vide situaciju i šta se dešava oko njih, ali ne pristaju da idu u tom smjeru u kojem društvo ide”, istakla je ona i dodala da se radi o sposobnim, otvorenim i kreativinim mladim ljudima.

Autor: Božica Radić – Anadolu Agency – haber.ba
Foto: Mario Čulina – Anadolu Agency

Comments are closed.