Učenici u svom voćnjaku ubrali 400 kilograma jabuka

Učenici Poljoprivredno-prehrambene škole u Prijedoru završili su berbu oko 400 kilograma jabuka u školskom voćnjaku na oglednoj parceli površine 2 200 kvadratnih metara, u naselju Puharska, na zemljištu koje im je ustupilo preduzeće „Komunalne usluge“.
Koordinator i profesor praktične nastave Jovanka Dražić potvrdila je da je riječ o potpuno novom tipu sadnje voća, koji do sada nije bio zastupljen na području opštine Prijedor.
„Ubrali smo oko 400 kilograma četiri sorte jabuke – ajdared, delišes, gala i breburn, koje su odličnog kvaliteta budući da na našoj oglednoj parceli postoji sistem navodnjavanja kap po kap tako da dugotrajni sušni period nije uticao na kvalitet“, rekla je ona.
Voćnjak je zasađen prije dvije godine kako bi se učenici tokom praktične nastave obučili u proizvodnji voća.
„To je jedan savremeni voćnjak koji karakteriše gusta sadnja, sa stubovima, protivmraznom zaštitom i protivgradnom mrežom, i rezultat je saradnje sa stručnjacima sa Poljoprivredog instituta žSan Mikelež iz mjesta Perđina u italijanskoj regiji Trento“, rekla je Dražić.
Ona je dodala da je ta saradnja zamišljena kao razmjena iskustava između škola u izvođenju praktične nastave i podizanju modernih voćnjaka, u čemu škola iz Italije ima veoma dugu tradiciju, pogotovo u proizvodnji jagode, jabuke, kruške i vinove loze.
Ona je dodala je prije dvije godine uz pomoć opštine Prijedor u ovom voćnjaku zasađeno 400 sadnica jabuke.
Ubrane jabuke biće poklonjene saradnicima i radnicima škole, a dio koji je druge klase kvaliteta biće upotrijebljen za pripremu rakije jabukovače.
Agencije
Nezavisne novine

Comments are closed.