Udruženja “Nada” Prijedor: Blagodeti prirode za bolje zdravlje mladih

srna-blagodeti prirode„Zdravo živjeti sa plodovima prirode“ naziv je projekta Udruženja “Nada” iz Prijedora provedenog u proteklih šest mjeseci u Prijedoru i to kroz edukacije mladih o sakupljanju, uzgoju i preradi ljekovitog bilja i voća, prevenciju bolesti kroz primjenu prirodnih načina očuvanja zdravlja i zdrave ishrane, te promociju zdravog načina života, ekološke svijesti i volonterizma kod mladih.

„Edukovane su grupe mladih o prepoznavanju vrsta, optimalnom vremenu branja i sakupljanja bilja, zatim ljekovitim svojstvima i primjeni, te tehnologiji sušenja i čuvanja, kao i samostalnom uzgoju i proizvodnji ljekovitog bilja“, saopšteno je iz ovog udruženja.

Pored edukacija, radionica i izleta u prirodi, mladi su imali priliku da sakupljaju bilja za svoje lične potrebe.

„Mnoga polja, obronci Kozare, netaknuta priroda i neobrađene njive imaju velike resurse aromatičnog i zdravog ljekovitog bilja koji su potrebni našem organizmu kroz direktno uzimanje putem čajeva, sušenog voća, povrća i raznih kompota“, stoji u saopštenju.

Prema dosadašnjim istraživanjima, vodeći rizici po zdravlje mladih su nepravilna ishrana, sve veća zloupotreba duvana, alkohola i opojnih droga, visok nivo povreda, i to uglavnom saobraćajni traumatizam, fizička neaktivnost, zanemarivanje i zlostavljanje, te loše mentalno zdravlje sa sve višom stopom poremećaja u ponašanju, bolesti zavisnosti i depresija.

Projekat „Zdravo živjeti sa plodovima prirode“ realizovan je u okviru „Programa za poduzetnu omladinu“ koji finansiraju italijanska vlade, Fondacija „Mozaik“ i Svjetska banka.

SRNA

Comments are closed.