Udruženje dijabetičara Prijedor: Druženje članova i njihovih doktora

Povodom dana borbe protiv dijabetesa, prijedorsko Udruženje dijabetičara nedavno je organizovalo nesvakidašnje druženje. Na jednom mjestu našli su se njihovi članovi i doktori koji ih liječe. Pored standardnih akcija mjerenja šećera u krvi, koje Udruženje provodi na Svjetski dan borve protiv dijabetesa, ove godine su se odlučili da taj važan datum obilježe na malo drugačiji i neformalniji način. I nisu pogriješili. Za ideju su dobili sve pohvale zbog toga što su se, na jednom mjestu, našli dijabetičari iz Prijedora svih uzrasta.

Posebno je to važno, jer, u svom radu, posebnu pažnju poklanjaju najmlađima, pojasnio je Goran Vučenović, predsjednik Udruženja dijabetičara.

“Uvidjeli smo da je značaj edukacije za sve dijabetičare, a posebno za mlade, jako velik. Moramo na tome da radimo i u narednom periodu, a ove aktivnosti koje sad provodimo, poput ovog neformalnog druženja, stvaraju mogućnost da se dogovorimo kakve su to sve forme daljeg rada moguće i kako da širimo saradnju u okviru Udruženja”, istakao je Vučenović.

Prostora za saradnju i te kako ima. Složili su se sa tim i doktori koji su prisustvovali ovom skupu. Među njima je i doktorica Vesna Jelača, regionalni koordinator za dijabetes melitus. Ona je pojasnila da je broj oboljelih od ove bolesti sve veći i da se starosna granica oboljelih spušta. “Povećan je broj oboljele djece, tako da to pokušavamo da spriječimo adekvatnom terapijom, pravovremenom dijagnostikom, savjetima i fizičkim aktivnostima. To sve dovodi do toga da bolest postane dobro regulisana, a time sprečavamo i komplikacije koje stvaraju dodatne probleme oboljelima”, pojasnila je Jelača. Ona je pozdravila osnivanje podsekcije za oboljele mališane i njihove roditelje, pri prijedorskom Udruženju dijabetičara. Tako se lakše razmjenjuju iskustva u svrhu što boljeg liječenja. U RS od dijabetesa boluje od 60 do 80 hiljada ljudi, istakla je prof. dr Vesna
Popović-Pejčić, nacionalni koordinator za dijabetes melitus.

“U Srpskoj to nije opasno i zabrinjavajuće stanje, jer, ipak, još uvijek, nismo prihvatili te nezdrave stilove i načine života kakvi su na Zapadu, a koje prihvataju slabo razvijene i zemlje u tranziciji. Ipak, dijabetes prijeti Srpskoj. Što se tiče planova koje radi Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS, imamo projekat koji, ove godine, puni 10 godina i kroz njega se organizovano radi na poboljšanju organizovane dijabetološke zaštite”, rekla je Popović-Pejčić.

U RS ima osam udruženja dijabetičara, a prijedorsko, koje broji 280 članova, jedno je od najaktivnijih. Procjenjuje se da, u svijetu, od dijabetesa boluje oko 285 miliona ljudi, a taj broj bi se, za 15 godina, mogao
udvostručiti. Doktori ističu edukaciju, samokontrolu i fizičku aktivnost kao najbolju prevenciju.

Kozarski vjesnik

Comments are closed.