Udruženje Ukrajinaca Kozak obilježilo desetogodišnjicu postojanja i uspješnog rada

Dvodnevnim kulturnim i duhovnim manifestacijama, Udruženje Ukrajinaca „Kozak“ obilježilo je desetogodišnjicu postojanja i djelovanja društva koje promoviše običaje i tradicuju Ukrajinaca, posebno onih iz Ternopiljske oblasti u Ukrajni, koji su prije 120 godina naselili i područje Prijedora. Uz bogatstvo folkora i ukrajinske pjesme na „Večeri Ukrajinaca“, druženje pripadnika te manjinske zajednice kojima su u goste došli članovi društva „Ukrajna„ iz Slavonskog Broda, završeno je prazničnom liturgijom u crkvi „Presvete Euharistije“ u Trnopolju koju je predvodio sveštenik iz Kijeva.
Olga Karajica, predsjednica prijedorskog Udruženja Ukrajinaca „Kozak“ kazala je da je cilj ovakvih okupljanja da se sačuva tradicija, običaji i jezik koji njeguju Ukrajinci u dijaspori. „Svoju tradiciju čuvamo od zaborava, a ona je uistinu bogata, od folklora, kulture, jezika i narodne radinosti do tradicionalne ukrajinske kuhinje. Snažno njegujemo veze sa našom maticom i zahvaljujući podršci lokalne zajednice posjetili smo našu Ukrajinu, ali i brojne folklorne festivale u Grčkoj, Srbiji i Hrvatskoj. Gradimo mostove prijateljstva sa svim manjinskim zajednicama, ali i narodima koji žive u BiH i, naravno, sa našom dijasporom u Evropi i svijetu“, kazala je Karajica. Ona je dodala da će u Udruženju „Kozak“ koje broji 450 članova uskoro biti osnovana i sekcija vezilja koje će izrađivati narodne nošnje Ukrajinaca.
Ostaće zapisano da su prvi Ukrajinci na područje Prijedora stigli prije 120 godina i ostavili veliki kulturni i istorijski pečat u gradu na Sani.
Nikola Zastrižni, predsjednik Ukrajinske zajednice u Hrvatskoj i član Predsjedništva Ukrajinskog društva u Slavonskom Brodu tvrdi da to društvo djeluje već 33 godine. „Njegujemo kulturu, tradiciju i maternji jezik Ukrajinaca i zato smo veoma radosni što je i prijedorski „Kozak“ obilježio deset godina postojanja i rada. U Hrvatskoj imamo osam udruženja koja njeguju ukrajinsku kulturu i finansijski smo podržani od Ministarstva kulture Hrvatske“, kazao je Zastrižni.
Svečanosti Ukrajinaca u Prijedoru uveličao je i Oleksander Levčenko, ambasador Ukrajine u BiH, koji je kazao da su Ukrajinci u Prijedoru spona između Ukrajine i BiH. „Ovdje živi jedna od naših najstarijih dijaspora u Evropi i svijetu. Ukrajnci su dali svoj doprinos razvoju Prijedora i BiH. U svijetu ima 15 miliona Ukrajinaca koji njeguju svoju istoriju i kulturu. Važno je reči da su Sloveni u 6. i 7. vijeku naselili područje Balkana došavši upravo sa teritorije Ukrajine“, kazao je Levčenko.
Načelnik opštine prijedor Marko Pavić je kazao da lokalna zajednica podržava rad udruženja koje okupljaju manjinske zajednice, pa tako i Ukrajinaca.“Prijedor je zaista svijetao primjer grada u kojoj žive različiti narodi i manjinske zajednice. Smatramo da je ta raznolikost naša prednost koju treba njegovati i zato su ove godine najviša opštinska priznanja dobili predstavnici četiri manjinske zajednice u Prijedoru“, kazao je Pavić.
Tekst – Kozarski vjesnik
Foto – Udruženje Ukrajinaca Kozak

Comments are closed.