Udruženje žena “Nada” okončalo jednogodišnji projekat “Žene to mogu”

Udruženje žena “Nada” iz Prijedora nedavno je organizovalo prodajnu izložbu rukotvorina i ljekovitog bilja u okviru projekta “Žene to mogu”.

– Na izložbi u holu prijedorskog Pozorišta izloženo je više stotina eksponata iz ovog udruženja, koje okuplja više od stotinu članica. Sama izložba je kruna projekta pod nazivom “Žene to mogu”, u kojem su realizovane 3 programske aktivnosti: šivanje i krojenje, slikanje na svili i edukcija o ljekovitom bilju – rekla je predsjednica Udruženja “Nada” Rada Karajica.

Mirjana Grbić, koja se punih 17 godina bavi sakupljanjem ljekovitog bilja, izložila je najpoznatije ljekovite trave sa naših prostora, a uz to i dosta sušenog voća.

– Naše područje je izuzetno bogato ljekovitim biljem i pruža mogućnost našim ženama da se bave ovim poslom koji može donijeti i lijep prihod, ako mu se pristupi stručno i sa puno ljubavi – rekla je Grbićeva.

U izložbenom prostoru našli su se brojni eksponati od platna, svile, stakla, uglavnom od prirodnih materijala. Sve su to radovi koje su kreirale žene uključene u ovaj projekt, kazala je Rada Karajica.

Na završnoj konferenciji, konstatovano je da je projekat “Žene to mogu” uspješno i na vrijeme realizovan. Pored navedenih programskih aktivnosti, koje su trajale godinu dana, radilo se i na socijalnoj edukaciji žena.

– Sam projekat imao je za cilj da osnaži žene, kroz njihovu ekonomsku nezavisnost i uključivanje u društveni život – rekla je Rada Karajica.

– Udruženje žena “Nada” je i ovim projektom pokazalo da je vodeće u svom radu, što je lokalna zajednica prepoznala i od samog početka podržala Projekat. Koncipiran je tako da, kroz društvene i radne aktivnosti, izvuče ženu iz izolacije i uključi je u društvene tokove. Mislim da je to i postignuto – rekla je predsjednica Skupštine opštine Prijedor dr Azra Pašalić.

– Znamo da je žena stub porodice i kakve su njene obaveze. Međutim, veoma je važno da žene budu na mjestima gdje se donose odluke, dakle da budu prisutne u sferi političkog djelovanja. Na ovaj način, žene mogu dosta pomoći sebi i svojoj porodici, ali i lokalnoj zajednici – kazala je dr Pašalić.

Na završnoj konferenciji, okupilo se više od pedeset članica Udruženja “Nada” koje su učestvovale u realizaciji
projekta “Žene to mogu”. Finansijski je podržan od strane Američke ambasade u Sarajevu i lokalne zajednice.
Kozarski vjesnik

Comments are closed.