Udžbenici i školski pribor za učenike romske nacionalne manjine

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković uručio je danas prijedorskom Udruženju Roma poklon pakete za učenike romske nacionalnosti, što je godinama redovna aktivnost Gradske uprave početkom školske godine.

„U osnovnim školama u Prijedoru ima 56 djece Roma. Budući da Ministarstvo prosvjete i kulture obezbjeđuje udžbenike za svu djecu prvog i drugog razreda, tako smo mi dodijelili udžbenike i školski pribor za 44 romske djece uzrasta od trećeg razreda naviše“, rekao je Đaković novinarima nakon sastanka sa predstavnicima Roma.

On je podsjetio da Gradska uprava pomaže romsku populaciju i u raznim drugim situacijama i gdje je to moguće, izrazivši zadovoljstvo brojem romske djece koja pohađaju škole.

„Većina ih u Prijedoru i završi osnovnu školu, neki i srednju, a neki i dalje od toga. Grad je posvetio značajnu pažnju školovanju Roma kako bi im se olakšalo zapošljavanje i razbio stereotip da su nekvalifikovana radna snaga“, naveo je Đaković.

On je pozvao roditelje romske djece da podstiču i motivišu školovanje svojih potomaka kako bi njihova generacija imala bolje životne uslove od roditelja.

Predsjednik Udruženja Roma Ramo Salešević zahvalio je Gradskoj upravi na redovnoj donaciji, rekavši da u osnovnim školama ima 56 Roma, a u srednjim četvoro.

„Grad svake godine obezbjeđuje udžbenike i školski pribor za najbrojniju i najugroženiju nacionalnu manjinu u Prijedoru, a mi insistiramo na školovanju kao preduslovu integracije Roma u društvo“, istakao je Salešević.

Izvor: SRNA – Nezavisne novine

Comments are closed.