Učenicima more draže od Jahorine

Putovanje za pamćenje, kao što je maturska ekskurzija, postalo isključivo odlazak na more, tako da više niko ne planira druženje i razgledanje prirodnih ljepota i kulturno-istorijskih spomenika, već mini ljetovanje.

Tako je veoma mali broj, od 981 prijedorskih maturanta, pokazalo interesovanje da ekskurziju provede u nekoj od turističkih destinacija Republici Srpskoj.

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola Milorad Stupar je rekao, da je prema Pravilniku o odvijanju jednodnevnih izleta i ekskurzija predviđeno da se na putovanja izvan granica Republike Srpske, može krenuti samo uz saglasnost Ministarstva.

– Dolazimo u situaciju da se nakon provedenog postupka raspisivanja tendera za izbor najpovoljnijeg ponuđača i izbora turističke organizacije ne javi dovoljan broj učenika jer mali je broj onih koji žele da matursku ekskurziju provedu, recimo na Jahorini, već bi svi na more, tako da postupak uglavnom propada – tvrdi Stupar.

On je istakao da je jedan od najvećih problema to što je prema ovom Pravilniku potrebno da autobusi ne budu stariji od pet godina.

– To i nije neka novina i sa ovim uslovom smo se suočili i prošle godine, ali zabrinjava to da još uvijek nisu otklonjene neke nedoumice. Naime, niko ne odgovara na pitanje kako se učenici prevoze svaki dan autobusima starim i preko 20 godina, a kada trebaju da pođu na jednodnevni izlet, recimo od Omarske do Mrakovice, onda taj prevoz mora da se obavi isključivo autobusom mlađim od pet godina – kazao je Stupar.

Direktor Osnovne škole „Desanka Maksimović“ Borka Tokić, potvrdila je da je na osnovu ranije urađene analize interesa učenika utvrđeno da je većina učenika, maturanata i njihovih roditelja, saglasna za odlazak na matursku ekskurziju, ali u Igalo.

– Provođenje procedure je u toku, nakon čega slijedi podnošenje zahtjeva za saglasnost Ministarstva za ovakvo putovanje i ako sve bude teklo po planu, maturska ekskurzija za naše đake će se održati 1. septembra – kazala je Tokićeva.

Stupar je istakao da bi se na putovanje uopšte krenulo na bilo koju relaciju, potrebno je da se prijavi 80 odsto učenika, a neke škole, posebno seoske, ne mogu da obezbijede takav odziv, tako da od ekskurzija u tim školama nema ništa.

Izvor: Glas Srpske

Comments are closed.