Ugovoreni brakovi ostavljaju kompleksne posljedice

Sklapanje ugovorenih brakova između maloljetnih Romkinja i njihovih punoljetnih sunarodnika ostavlja kompleksne posljedice po psihofizičko zdravlje, konstatovano je na okruglom stolu „Prevencija zasnivanja ranih brakova“ koji je u Prijedoru organizovala Fondacija „BH inicijativa žena“.

Predstavnica Fondacije „BH inicijativa žena“ Gabrijela Rubić rekla je da je bilo slučajeva gdje su u brakove koje su ugovorili roditelji stupale djevojčice između 11 i 15 godina, najčešće sa mladićima od 18 do 20 godina, gdje nijedno nije bilo zrelo ni za brak ni za porodicu.

Prema njenim riječima, Fondacija „BH inicijativa žena“ od 1999. godine bavi se razvijanjem svijesti Roma o negativnim trajnim posljedicima ugovorenih brakova, a u posljednje četiri godine intenzivirala je ove aktivnosti i uporedo radi i sa roditeljima i sa mladim naraštajima.

„Sada smo fokusirani na porodice, jer se u njima nalaze i žrtve i počinitelji i jer se to pokazalo kao najbolji metod da se djeluje“, navele je Rubićeva.

Ona je dodala da su škole najbolji pokazatelji da se nešto događa.

„Ako se djevojčica u dobi od 12 do 15 godina nekoliko dana ne pojavi na nastavi, to nam je pokazatelj da treba da se reaguje kod drugih instanci“, kazala je Rubićeva.

Skup kojem su prisustvovali predstavnici UNHCR-a, Centra za socijalni rad Prijedor i ovdašnjih osnovnih škola, održan je u okviru projekta „Pružanje psihosocijalne podrške osobama pod međunarodnom zaštitom u BiH“ kojeg Fondacija „BH inicijativa žena“ iz Sarajeva provodi sa UNHCR-om kroz program „Šesnaest dana aktivizma borbe protiv rodno zasnovanog nasilja“.
SRNA

Comments are closed.