Ugroženi legalni prevoznici i taksisti

U nastojanju pojedinaca da dođu do dodatne zarade, na prijedorskim ulicama su se pojavili i nelegalni autoprevoznici koji prevoze putnike, a da za to nemaju registrovanu djelatnost.

Šef opštinskog Odsjeka za saobraćaj i parkinge Aleksandar Jeftić potvrdio je da je do sada evidentirano pet takvih pojedinaca koji nelegalno prevoze putnike.

– Ne radi se tu samo o kombi prevoznicima, već i o vlasnicima putničkih automobila. Prijem putnika najviše se obavlja na relaciji Prijedor – Sanski Most, kao i na putevima prema Ljubiji i Bišćanima – rekao je Jeftić.

Budući da time ugrožavaju rad legalno registrovanih autobuskih prevoznika, takvi prevoznici su prijavljeni i inspekcijskim organima.

Opštinski saobraćajni inspektor Zoran Baljak potvrdio je da pojava „ilegalnih“ prevoznika putnika učestala u posljednje dvije godine, te da poslije kažnjavanja neki odustaju od takvih radnji, ali se uvijek pojavljuju novi.

– Imamo stalne pritužbe Udruženja prevoznika – potvrdio je Baljak i dodao da kazne za ovakve prekršaje iznose od 500 do 1500 maraka, a za pravna lica od hiljadu do pet hiljada maraka.

Jeftić je rekao da na sve to što se dešava pritužbe nemaju građani, kojima je najvažnije da se prevezu do željene lokacije, ali je zato posao legalnih prevoznika ugrožen.

Na području opštine Prijedor ima 16 registrovanih prevoznika koji održavaju 23 prigradske i tri gradske linije.

– Ogorčeni smo zbog ovakve situacije sa prevozom putnika,  jer nama to ugrožava rad – naglasio je vozač prevoznika „Trkulja turs“ Dragan Stanković.

Ovakvim djelovanjem „ilegalaca“ ugrožen je i rad 45 taksista koji su registrovani u tri udruženja, a neki rade i samostalno i koji, ionako, nemaju dovoljno posla i na ivici su opstajanja.

Ne pomažu ni kazne

– Inspekcija je već preduzela određene zakonske mjere i kažnjava za ovakve prekršaje, ali kazne nisu donijele određene rezultate, jer i poslije plaćanja novčane kazne, takvi „ilegalci“ opet nastavljaju sa radom – rekao je šef opštinskog Odsjeka za saobraćaj i parkinge Aleksandar Jeftić i dodao da je najdrastičniji primjer na relaciji prema Volaru i Bišćanima gdje legalni autobuski prevoznik posluje gotovo na nuli, jer nelegalni prevoznik pokupi većinu putnika koji putuju u tom pravcu. 

Glas Srpske

Comments are closed.