Ulica za sjećanje na Majku Hrabrost

Priča o sudbini Jelene Trikić koja je žrtvovala život da bi rodila bebu dirnula je stanovnike cijelog regiona, a Majka Hrabrost, kako su je prozvali, mogla bi uskoro da dobije i ulicu u Prijedoru.

Dok u naručju drži svog jednomjesečnog sina Nikolu, Goran Dunović kaže da se riječima ne mogu opisati tuga i radost koju istovremeno osjeća otkako je postao otac, ali i ostao bez supruge. Kaže da podršku dobija sa svih strana svijeta, ali da mu je najveća utjeha mali Nikola.

– Dijete je najveća čovjekova radost u životu. Moja pokojna supruga je vjerovatno osjećala da neće poživjeti, ali je znala da će novi život koji je na svijet donijela ublažiti tugu – priča Goran.

Goran ističe da je upoznat sa inicijativom grupe Prijedorčana koji razmišljaju da pokrenu potpisivanje peticije kako bi jedna od ulica u ovom gradu ponijela ime njegove pokojne supruge.

Kaže da mu se misli često vraćaju na vrijeme kada su se upoznali, zabavljali, suočili sa spoznajom da Jelena boluje od teške bolesti.

– Zajedno smo prošli njenu prvu tešku operaciju na mozgu, a onda i drugu. Teško je objasniti šta se to u njoj prelomilo da u tako velikoj želji za potomstvom svjesno žrtvuje svoj život. Kada su je pitali hoće li zadržati trudnoću ili će nastaviti hemoterapije i zračenje, tražila je da se potpiše da ne želi da se liječi i da hoće da rodi – prisjeća se Goran.

Kaže da je sa Jelenom bio gotovo do zadnjeg časa. Gledao je kako polusvjesna pogledom prati svog sina.

– Mnogi me pitaju otkud joj toliko hrabrosti, a ja svima kažem da je moja Jelena uvijek bila hrabra, puna života… Vjerovala je da bolest nije teška, da će je nadjačati … – kazuje Goran.

Njegova sestra Sanja sjeća se da je Jelena pred odlazak u bolnicu bila jako slaba i da je nevjerovatno kako se sve promijenilo poslije rođenja sina.

– Mogla je da sjedi, priča s nama, da se nasmije i da se raduje bebi. To je samo dokaz da je medicina nemoćna kada je u pitanju ljudska volja za životom i trajanjem – priča Sanja.

Kaže da se trenutno ona najviše brine o malom Nikoli, a budući da već ima dvije kćerke, nije joj teško da se brine i o bratancu.

– Obnavljam gradivo jer su moje djevojčice već velike, ali briga za Nikolom mi neće teško pasti – kaže Sanja.

Čitaoci portala „gradprijedor.com“ pokrenuli su humanitarnu akciju za prikupljanje pomoći sinu Jelene Trikić koja je umrla 18. novembra od tumora mozga nakon što je odbila terapiju da bi postala majka. Poslije uspješne akcije prikupljanja pomoći za malog Nikolu Dunovića u Kliničkom centru Banjaluka, veći broj čitalaca portala „gradprijedor.com“ izrazio je želju da slična akcija bude organizovana i u Prijedoru.

Uručivanje pomoći
Prijedorčani od juče mogu da uruče novčane priloge, hranu za bebe „humana 1“, pelene za bebe teže od tri kilograma i kozmetiku za bebe u Udruženju građana „Don“ u Ulici Miloša Obrenovića 18a (kod Zavoda za izgradnju grada) svakog radnog dana od osam do 16 časova ili u Frizerskom salonu „Stil“ u Ulici Jovana Raškovića od 7.30 do 18.30 časova svakim radnim danom, te od 7.30 do 16 časova subotom. Pojedinci ili preduzeća koji žele da se uključe u ovu humanitarnu akciju mogu da se jave na i-mejl vijesti@gradprijedor.com ili na telefon 061/858-505.

Novac se može uplatiti na žiro-račun u KM kod NLB Razvojne banke Banjaluka: 562-099-810-914-3264. Devizni žiro-račun: NLB Razvojna banka Banjaluka 14752561 /SWIFT BIC: RAZBBA22, IBAN: BA395620998109143361/. Uplate treba obavljati na ime Jelenine majke Milkice (Milorada) Trikić.
Glas Srpske

Comments are closed.