Umjesto plata brašno i mekinje

Okružni privredni sud u Banjaluci 29. marta odlučiće o sudbini prijedorskog “Žitoprometa”, kada će se znati da li postoje uslovi za pokretanje stečaja u ovom kolektivu, koji duguje više od dva miliona maraka Poreskoj upravi Republike Srpske.
Nekada je u ovom preduzeću radilo više od 600 radnika, a danas ih je zaposleno svega tridesetak, koji umjesto plata godinama dobijaju vreće brašna ili mekinja.
Radnici kažu da su i najavama protesta pokušavali da riješe problem, ali ni to nije uspjelo.
– Prošli mjesec dobili smo dvije vreće brašna i 16 vreća stočnog brašna. Platu u novcu ne pamtimo kada smo dobili. Smatramo da je stečaj jedino rješenje – kažu radnici.
Milorad Radić, većinski vlasnik preduzeća, kaže da duže vrijeme “Žitopromet” samo obavlja usluge mljevenja dok su pekarski pogoni prestali da rade.
– Svi “Žitoprometovi” računi su blokirani već godinama pa je Poreska uprava predložila stečaj – kaže Radić i dodaje da je teško reći da li je za “Žitopromet” bolje rješenje stečaj ili potpuna likvidacija.
Mirko Marčeta, predstečajni upravnik, smatra da postoje uslovi za pokretanje stečaja. Po njegovim riječima, za “Žitopromet” bi bilo najbolje rješenje da se nađe strateški partner koji bi nastavio proizvodnju.
– Vrijednost ukupne imovine ovog preduzeća je oko devet miliona maraka, a ukupna dugovanja preduzeća iznose 6,7 miliona – rekao je Marčeta.
Istorija
Prijedorski “Žitopromet” jedno je od najstarijih mlinsko-pekarskih preduzeća u BiH. Prije rata brašnom i pekarskim proizvodima snabdijevao je čitavu Krajinu i dobar dio Dalmacije, do Makarske i Splita. “Žitopromet” je privatizovan 2003. godine.
Glas Srpske

Comments are closed.