Unikatni vez za najmlađe

Prijedorska novinarka i dopisnica agencije Srna Katarina Panić je, u vlastitom domu, u vremenu porodiljskog bolovanja osmislila način kako da započne i vlastiti biznis. Ova majka troipogodišnje Vladane i šestomjesečne Tamare, u svom domu, okružena kćerkama i suprugom, pokrenula je i unikatnu radinost veza za najmlađe. Nove rukotvorine je, za sada, iz obaveza prema djeci, izložila u svom domu, mada se nada da će jednog dana, prirediti i vlastitu izložbu rukotvorina u Prijedoru. Vez joj, tvrdi Katarina, nije stran. „Peškire, siperke, trakice i stolnjake počela sam vesti 1999. godine.
Zbog bombardovanja u Srbiji, a u to vrijeme u Beogradu sam studirala, pravila sam jednogodišnju pauzu ovdje u Prijedoru, i baš tada je moja sestra iz inostranstva mojoj majci donijela kataloge, materijal i narudžbe za vez od jedne njemačke porodice. Bila je to velika narudžba i tada sam naučila da radim krstasti vez. A to mojoj porodici nije bilo strano, jer mi je i otac godinama izrađivao čuvene Wiehlerove goblene koje je prodavao u inostranstvu“, govori Katarina. Sve što se tiče vezenja, ona je, zajedno sa majkom i ocem izrađivala i darovala rodbini, kumovima i prijateljema. „Kada sam se, po drugi put, porodila i ponovo dobila kćerku, odlučila sam da svoje znanje u vezu ponudim i drugim ljudima, kojima se svidjelo ono što radim.
Tako sam formirala vlastitu radionicu, a rukotvorine sam ponudila i tržištu. Prijatelj Igor Bajić napravio je sajt www.prijedorvez.com i otvorili smo stranicu ‘Vez na Fejsbuku’. Tako je sve krenulo“, pojašnjava Katarina Panić i dodaje da je, posredstvom društvene mreže, već prvi dan imala blizu 1000 posjeta na sajtu, a stigle su i prve narudžbe. „Obratili smo se Turističkoj organizaciji opštine Prijedor koja svake godine u Prijedoru organizuje manifestaciju ‘Zlatne ruke Potkozarja’, a direktorica Amira Ganić pohvalila je izgled sajta i same proizvode. Potvrdila je da će biti moguće da svoje radove izložim na ovogodišnjoj manifestaciji.
Zato želim da ovaj svoj hobi podignem na jedan viši organizacioni nivo, da se učlanim u neko od ovdašnjih udruženja koje njeguju ručni rad i kućnu radinost“, kaže Katarina Panić. Za sada, uz pomoć orginalnih ideja, izrađuje prigodne poklone za djecu i odrasle. To su peškiri različitih boja i dimenzija, siperci, vezene trake raznih namjena, trake radosnice u povodu rođenja djeteta, stolnjaci, salvete i kecelje sa imenima i motivima izvezenim krstastim vezom. Tkanine i konce Katarina nabavlja u u Njemačkoj. Radi se o postojanim i kvalitetnim materijalima od pamuka koji se mogu prati na temperaturi od 60 stepeni. Za orginalan način vlastite promocije, pomoglo joj je i novinarstvo, a vjeruje da će jednog dana, kućna radinost, bar u njenoj izvedbi, postati i njen drugi način izražavanja, ali i mogućnost započinjanja vlastitog dodatnog biznisa.
Tekst – Kozarski vjesnik
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.