Upis u srednju školu 2020/2021: JU Elektrotehnička škola Prijedor

Elektrotehnička škola u našem gradu postoji od daleke 1968. godine, punih 52 godine. Za to vrijeme mnogi naši sugrađani obrazovali su se u njoj i postali su nosioci razvoja grada i regije. Škola je uvijek bila prepozantljiva po tome što je učenicima pružala dobra teorijska znanje a pogotovo praktične vještine.

Škola je mijenjala zanimanja prateći kretanje nauke i tehnike u svijetu i potrebe tržišta rada. Uvijek je išla u korak sa vremenom.

U narednoj školskoj 2020/2021. godini škola upisuje vrlo tražena zanimanja:

1. tehničar informacionih tehnologija
2. tehničar multimedija
3. tehničar elektroenergetike
4. autoelektričar i
5. električar-elektroinstalater.

Prva tri zanimanja su tehnička a ostala zanatska.

Tehničari informacionih tehnologija su veoma cijenjeni na tržištu rada, kako kod nas tako i u svijetu. Informacione tehnologije zastupljene su u svim oblastima života tako da je budućnost tehničara informacionih tehnologija osigurana. Učenici se osposobljavaju da programiraju u svim modernim programskim jezicima i to je prepoznato u svijetu informacionih tehnologija.

Tehničar multimedija je novo zanimanje kod nas. Omogućava kreativno izražavanje kroz kombinovanje zvuka, slike, animacije i videa. Tu se stiču znanja kako hardverskih, tako i softverskih komponenti bitnih za izradu multimedijalnih sardžaja. Mogućnost zapošljavanja je velika. Jedno od radnih okruženja je i internet tako da su mogućnosti ogromne.

Tehničar elektroenergetike bavi se proizvodnjom, prenosom i distribucijom električne energije. Druga velika oblast je automatizacija proizvodnje uz primjenu savremenih sredstava zasnovanim na novim tehnologijama kao što su programabilni logički kontroleri, frekventni regulatori brzine, servo sistemi i sl. Treća velika oblast su obnovljivi izvori energije a tu smo tek na početku.

Autoelektričar nije klasični autoelektričar već onaj ko poznaje električne i elektronske komponente upravljene računarskim programom. Učenici se osposobljavaju da kroz sistem autodijagnostike pronađu i otklone vrlo složene kvarove na automobilima.

Električar – elektroinstalater je uvijek bilo traženo zanimanje. Učenici se osposobljavaju za izvođenje klasičnih i pametnih električnih instalacija, da održavaju sve složenije aparate i uređaje kao i da održavaju industrijske pogone zasnovane na novima tehnologijama.

Sva zanimnja iz oblasti elektrotehnike uvijek su privlačila mlade ljude. A zašto baš u našem gradu? Odgovor je vrlo jednostavan jer je Elektrotehnička škola u Prijedoru jedna od najopremljenijih škola u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini sa modernom opremom zasnovanoj na novim tehnologijama. Sve što se izučava teorijski odmah se provjerava na vježbama i praktičnoj nastavi. Stiče se takva praksa da se po završetku školovanja učenici bez problema mogu uključiti u proizvodne procese. I teorijski časovi su moderni i rade se uz pomoć modernih tehnologija. Nema dosade na času.

Treba naglasiti da se u Elektrotehničku školu ne upisuju samo odlični učenici. Bitno je da se odabere zanimanje koje se voli a uz pomoć vrlo angažovanih profesora sve se postigne pa čak i prestignu oni koji su bili odlični u osnovnoj školi.

Comments are closed.