Upisna politika mora imati i razvojnu komponentu

upisna-politika

Upisna politka mora se kreirati tako da zadovolji potrebe privrede i tržišta rada, ali mora imati i razvojnu komponentu odnosno moramo prepoznati koja su zanimanja budućnosti i početi za takva zanimanja školovati djecu, izjavio je danas direktor Agencije za ekonomski razvoj grada Prijedora „PREDA-PD“ Mišo Reljić.

„Kao i u mnogim drugim oblastima i u ovome Prijedor prednjači i zato smo počeli sa uvođenjem novih predmeta u srednje škole kao što je mehatronika“, rekao je Reljić na današnjoj sjednici Savjeta za obrazovanje i zapošljavanje grada Prijedora.

On je naveo da je Prijedor uspješan primjer i u tome kako lokalna zajednica zajedničkim aktivnostima više nadležnih subjekata može uticati na kreiranje uspješne upisne politike.

„Opremanjem kabineta u srednjim stručnim školama unazad nekoliko godina doveli smo do toga da je Elektrotehnička škola prvi put imala na upisu 20 `vukovaca`. Promocijom novog kabineta očekujemo još veću konkurenciju u narednoj školskoj godini, a dodatni razlog za povećano interesovanje za ovu školu su i kursevi programiranja koje `PREDA` organizuje“, kazao je Reljić.

On je zaključio da je evidentno da poboljšanje kvaliteta nastave automatski obezbjeđuje povećano interesovanje mladih za obrazovanje u određenoj oblasti.

Na sjednici Savjeta za obrazovanje i zapošljavanje Agencija „PREDA-PD“ predstavila je Analizu istraživanja profesionalne orijentacije učenika završnih razreda srednjih škola sa područja grada Prijedora, a uslijediće analiza potreba privrede i, u konačnici, kreiranje upisne politike za narednu školsku godinu.

„Zadržani su trendovi smanjenja broja učenika i povećanja interesa za nastavak školovanja nakon srednje škole. Izjednačen je broj učenika koji žele studirati kod nas sa onima koji žele studirati u inostranstvu. Smanjuje se broj učenika koji se žele zaposliti nakon srednje škola, a unutar tog broja raste broj onih koji žele raditi u inostranstvu“, istakao je Reljić.

Prema njegovim riječima, fokus mora biti na praktičnoj nastavi i na poboljšanju kvaliteta obrazovanja, kako bi Prijedor postao prepoznatljiv regionalni obrazovni centar.

„Najveći broj učenika želi studirati u Banjaluci. Slijede Srbija, Njemačka i Austrija, a na petom mjestu je Prijedor“, dodao je Reljić.

U istraživanju Agencije „PREDA“ od 733 učenika završnih razreda srednjih škola učestvovalo je 638 đaka, među kojima 423 želi nastaviti školovanje, 190 želi da se zaposli nakon srednje škole, a 25 želi da pokrene vlastiti biznis.

„Među anketiranima 62 odsto učenika smatra da stečena znanja nisu dovoljna za zapošljavnje, 55 odsto smatra da obrazovni sistem nije u skladu sa potrebama tržišta rada i 51 odsto smatra da je nedostatak praktičnih znanja glavna prepreka zapošljavanju“, podaci su prezentovane analize.

Olivera Rosić iz Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Prijedora rekla je da je istraživanje u osnovnim školama obuhvatilo 658 od ukupno 676 učenika devetog razreda među kojima su se samo 123 đaka izjasnila da žele upisati zanat, iako su mnogi zanati deficitarna zanimanja.

„Među učenicima koji žele upisati zanate dominiraju uslužni nad proizvodnima“, navela je Rosić.

Ona je dodala da opada interes za gimnaziju i za medicinske struke, a raste interes za saobraćaj i elektrotehniku.

Dragan Knežević iz Zanatsko-preduzetničke komore rekao je da među osnovcima dominira interesovanje za zdravstvo, saobraćaj i elektrotehniku i da je to pokazatelj da djeca biraju zanimanja za rad u inostranstvu.

Predstavnik prijedorske filijale Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Nela Lazić najavila je da će od idućeg mjeseca početi profesionalno informisanje u osnovnim i srednjim školama, ističući da bi bilo korisno da tim prezentacijama prisustvuju školski psiholozi i pedagozi.

Ona je dodala da samo dvije osnovne škole u Prijedoru – „Branko Ćopić“ i „Ćirilo i Metodije“ – imaju testove za profesionalnu orijentaciju i da je nedovoljno iskorišten potencijal osnovnih škola u ovoj oblasti.

Autor: SRNA

Comments are closed.