Uprkos zabrani, 15 diskoteka radi-Ex YU potvrdu za rad dobili od MUP-a

Od 28 noćnih klubova u Republici Srpskoj kojima je zabranjen rad zbog neposjedovanja adekvatne protivpožarne zaštite, samo je 13 otklonilo nepravilnosti, dok ostali i dalje rade uprkos zabrani.

Među klubovima koji rade, iako su im republički inspektori zabranili rad, je i jedna od najvećih diskoteka na ovim prostorima “Ex YU” u Prijedoru. Rukovodstvo kluba tvrdi da su nepravilnosti otklonjene i da nema razloga da ne rade.

– Odobrenje, odnosno, potvrdu za rad dobili smo i od MUP-a, tako da možemo da radimo bez problema – kažu u tom klubu.

U Inspektoratu RS ističu da klubovi kojima je izrečena zabrana rada dok se ne otklone nepravilnosti, mogu da rade na svoju odgovornost. Kažu i da “inspektori ne mogu danonoćno da ih kontrolišu”.

Glavni republički inspektor za zaštitu od požara u RS Radenko Popović rekao je da u ukupno 15 diskoteka i noćnih klubova, kojima je zabranjen rad, nepravilnosti nisu otklonjene.

– To su diskoteka “Hol” u Doboju, disko bar “Elti” u Obudovcu, disko bar “Vanila” u Blatnici kod Modriče, diskoteka “Ex YU” i “Magic” u Prijedoru, diskoteka “Sparta”, kafe bar “Modena” Brod, te noćni bar “Akvarijus” u Prnjavoru – kazao je Popović.

Istakao je da zabranu rada ima i disko bar “Que passa” u Foči, disko bar “M” u Bratuncu, klub “Korvus” u Novom Gradu, disko bar “Lajv” u Kostajnici, ugostiteljska radnja “Slap” u Banjaluci, te disko klub “Rio” u Derventi.

– I noćnom klubu “Delta” u Mrkonjić Gradu je zabranjen rad, Kulturno-sportskom centru Gacko, kao i Domu kulture “Prosvjeta” u Rudom – dodao je Popović.

Dodao je da su od 162 kontrole u sedam mjeseci ove godine, čak u 118 slučajeva pronađene nepravilnosti.

– Izdato je 118 rješenja za otklanjanje nepravilnosti, 13 prekršajnih naloga, te izrečeno 28 mjera zabrane rada. U 18 slučajeva objekti nisu imali upotrebnu dozvolu, u 38 objekti nisu imali upotrebnu dozvolu u skladu sa obavljanom djelatnošću, a u 48 slučajeva upotrebna dozvola nije predočena – istakao je Popović.

Poslije tragedije u novosadskoj diskoteci “Kontrast”, u kojoj je u požaru stradalo pet mladih ljudi, republički inspektori su u saradnji sa MUP-om RS početkom aprila pojačali kontrole u svim ugostiteljskim objektima u Srpskoj. Tada su krenuli u kontrole noćnih klubova i diskoteka u kojima se okuplja veliki broj ljudi, kako bi utvrdili da li i kakvu protivpožarnu zaštitu posjeduju i kolika je bezbjednost u njima.

Nepravilnosti
Najčešće nepravilnosti koje su pronađene u klubovima, a zbog kojih im je zabranjen rad dok ih ne otklone, su arhitektonski nedostaci oko izlaza – ulaza, horizontalna i vertikalna komunikacija za efikasne evakuacije i tehnički nedostaci na instalacijama i opremi na objektu, a u skladu sa postojećom uredbom.

– U više slučajeva inspektoru nisu predočene upotrebne dozvole za objekte, o čemu je obaviještena nadležna građevinska inspekcija – istakao je Popović.
Tekst – Glas Srpske
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.