Uručene diplome prvoj generaciji školovanih drvoprerađivača-Lako do posla

Prijedorska Mašinska škola je u srijedu, podjelom diploma za 51 tehničara za finalnu obradu drveta, promovisala ovo zanimanje sa nadom da će njihovi učenici, s obzirom da su se školovali za deficitarnu struku, dobiti posao ili nastaviti školovanje na fakultetima.
Direktor škole Zdravko Kovačević je kazao da su se, prije četiri godine, nakon punih 27 godina čekanja, za zvanje tehničara u drvopreradi počela školovati dva odjeljenja srednjoškolaca.
– Danas je 51 učenik prve generacije tehničara dobio diplome i zvanje tehničara za finalnu obradu drveta. Većini ovih stručnjaka obezbjeđen je posao u prijedorskim preduzećima koji se bave drvopreradom, mogućnost samozapošljavanja, ali i daljnjeg usavršavanja i stipendiranja na fakultetima. Škola je postigla svoj cilj zahvaljujući podršci lokalne zajednice, Ministarstva prosvjete i kulture, ali i interesu privrednika kojima su potrebni ovi kadrovi. Zato su promociji prisustvovali i predstavnici preduzeća koja svoje pogone imaju u Prijedoru i koji su omogućili praktičnu nastavu za učenike – kazao je Kovačević.
Ratko Macanović, predsjednik Upravnog odbora “Klastera drvo” u Prijedoru, kaže da je pozvao tehničare za finalnu obradu drveta na saradnju.
– Oni su, kroz školovanje, prošli dobro organizovanu praktičnu obuku, jer su, u prve dvije godine školovanja, praksu imali u radionici u koju je investirano preko 100.000 maraka i koja je
opremljena po evropskim standardima. Naš klaster je regionalni i izvozno orijentisan, a objedinjava 25 aktivnih preduzeća u oblasti drvoprerade u kojima radi oko 1.500 radnika. Sigurno je da su mladim stručnjacima sada otvorena vrata za zapošljavanje, ali i za mogućnost stipendiranja i nastavka školovanja u oblasti mašinske obrade drveta – kazao je Macanović.
Poslu se nada i Bojana Đaković, koja je dobila diplomu tehničara za finalnu obradu drveta.
– Ova diploma mi mnogo znači i nadam se da ću ubrzo dobiti posao u nekom od prijedorskih preduzeća. Najvažnije je da je naše zanimanje deficitarno i da je traženo na tržištu rada – kazala je Bojana Đaković.
Njen vršnjak Ratko Karanović namjerava da, nakon dobijanja diplome, pokuša da upiše neki od fakulteta kako bi nastavio školovanje.
– Ako ne upišem fakultet, potražio bih posao u domaćim firmama u oblasti drvoprerade – kazao je Karanović.
Prijedorska Mašinska škola će, već u septembru, početi sa četverogodišnjim obrazovanjem jednog odjeljenja učenika za sticanje zvanja tehničara za finalnu obradu drveta.
Kozarski vjesnik

Comments are closed.