Urušava se dimnjak visok stotinak metara

Dimnjak visok stotinak metra, simbol bivšeg giganta prijedorske fabrike za proizvodnju celuloze i papira „Celpak“, počeo je da se urušava.
Na samom vrhu tornja, koji teži nekoliko hiljada tona, pojavio se i krater prečnika dva metra, s kojeg tokom jače oluje ili udara groma otpadaju komadi maltera i cigle. Na opasnost od urušavanja dimnjaka, koji se nalazi u samom centru industrijske zone „Celpak“, još prije petnaestak godina nadležne je upozoravalo rukovodstvo fabrike.
Dragoslav Novaković, bivši tehnički direktor „Celpaka“, tvrdi da je prije 14 godina u namjeri da bude oživljena proizvodnja papira i osposobljen pogon bivše energane, pokušano da dijelom bude saniran i dimnjak.
„Tada smo zatražili pomoć majstora i oni su skratili dimnjak za nekih desetak metara i to je bila samo privremena sanacija ovog velikog zdanja. Inače, u ovom ogromnom objektu nalaze se dva dimnjaka. Jedan, koji je skraćen, iznosio je 105 metra, a drugi unutar tog dimnjaka je visok 75 metara. Tada su nadležni u lokalnoj zajednici i naložili rukovodstvu ondašnje fabrike da propisno žutom trakom bude obezbjeđena ta ruševna lokacija i zabranjen pristup građevini u krugu od 100 metra“, priča Novaković.
Dodaje da od tada do danas ništa nije učinjeno na sprečavanju propadanja ili sanaciji dimnjaka, mada je u međuvremenu najveći dio nekadašnjih „Celpakovih“ pogona rasprodan. Po njemu, najveći problem predstavlja čelični prsten težak dvije tone koji se nalazi iznad pukotine koja se pojavila na dimnjaku.
„Ako se dimnjak ne prestane urušavati moglo bi doći do prave katastrofe“, ističe Novaković.
Urušavanje dimnjaka sa strahom prati i Prijedorčanin Tomislav Dašić, koji je prije nekoliko godina kupio pogon bivše „Celpakove“ energane od 3.000 metara kvadratnih.
„Po zanimanju sam inženjer poljoprivrede i taj pogon sam namjeravo da iskoristim za izgradnju servisa za prodaju poljoprivrednih mašina i otvarnje poljoprivredne apoteke. Dimnjak koji je samo sedam metra udaljen od pogona koji sam kupio za mene, ali i ostale preduzetnike tu, predstavlja opasnost. Strahujemo od svakog jačeg nevremena i udara groma, jer i gromobrani koji se nalaze na dimnjaku nisu bezbjedni“, tvrdi Dašić.
On smatra da će opasni objekat na ovoj lokaciji morati biti ili saniran ili konačno srušen.
„Za obje varijante ima opravdanja. Slični fabrički dimnjaci koji su u evropskim zemljama bili obilježje industralizacije i prohujalog vremena su zaštićeni i sanirani i u tim zemljama pretvoreni su u turističke atrakcije. Druga varijanta za koju sam čuo je da će dionicom gdje se danas nalazi dimnjak prolaziti saobraćajnica koja će povezivati industrijsku zonu sa gradom. U obje varijente trebalo bi se misliti na bezbjednost objekata koji su kupljeni u ovoj zoni, ali i na ljude koji su na tom mjestu započeli biznis“, kazao je Dašić.
Vremena za čekanje nema, jer sa dimnjaka je počela da otpada cigla i malter, zaključili su i radnici koji rade na obezbjeđivanju objekata bivših „Celpakovih“ pogona, te su svjedoci da može doći do ozbiljnih posljedica.
Inspekcija na terenu
U prijedorskom Odjeljenju za prostorno uređenje tvrde da ih niko od vlasnika pogona bivše „Celpakove“ energane nije obavijestio da su se na dimnjaku pojavile pukotine, te da se oronuli toranj počeo urušavati. Iz ovog odjeljenja juče je saopšteno da se bivši „Celpakov“ dimnjak nalazi u sklopu modula 14 koga je s objektom energane kupio Tomislav Dašić, te da je on predviđen za rušenje.
„Za slučaj pukotine na dimnjaku saznali smo od novinara i hitno naredili Građevinskoj inspekciji da izađe na teren i nadležne izvijeste o trenutnoj situaciji, kao i o tome da li postoji opasnost po imovinu i lica“, stoji u saopštenju.
Nezavisne novine