Urušila se čuvena Kozaračka kula

avaz-kozaracka kulaJak vjetar praćen kišom i nevremenom nedavno je na području Kozarca kod Prijedora samo „pomogao“ ljudskom nemaru i urušio čuvenu Kozaračku kulu. Ovaj istorijski objekat od tada umjesto prozora, ima rupu prečnika dva metra.

Zaštitni znak
Prema riječima Milenka Radivojca, direktora muzeja „Kozare“ iz Prijedora, Kozaračka kula je spomenik kulture iz osmanlijskog perioda i kao takav je interesantan jer sličan ne postoji u bližoj okolini Prijedora.

– Kula je posljednji put sanirana 70-tih godina prošlog stoljeća i od tada na njoj ništa nije rađeno – kaže Radivojac, prema čijim je saznanjima kula u jednom periodu korištena čak i kao skladište.

Mještani Kozarca, koji u svojoj kuli vide i zaštitni znak ovog naselja, strahuju da bi se u narednom naletu jačeg vjetra ona mogla kompletno srušiti.

Neophodna obnova
-Zub vremena je učinio svoje, a sve „začinila“ ljudska nepažnja. Za ovo mjesto smo vezani na jedan vrlo emotivan način, ona je simobol Kozarca. Predstavnici mjesne zajednice već su uputili pismo nadležnima, prije svega Zavodu za zaštitu spomenika kulture RS-a ali i Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, da nam pomognu i da Kozaračku kulu konačno saniraju i zaštite – kazao nam je Kozarčanin Nedžad Bešić.

Dodaje da će ukoliko nadležni reagiraju, Kozarčani će sami pokrenuti akciju spašavanja Kozaračke kule.

Dnevni avaz

Comments are closed.