Uskoro 30. Dragotinjske večeri

Dragotinjske večeri traju već 30 godina i za cilj imaju očuvanje kulture, tradicije i običaja Gornje Dragotinje i okolnih sela. U okviru večeri, kroz različite aktivnosti, prezentuje se autorsko i narodno djelo. Želja idejnih tvoraca i sadašnjih nosilaca aktivnosti na organizaciji manifestacije jeste da se pokuša zaustaviti nestanak sela i doprinese njegovom razvoju i obnovi. Iz ovih namjera nastala je ideja da se proglasi Kneževina Gornja Dragotinja koja će imati svoja obilježja grb, zastavu, pasoš, Ustav, himnu, kneza i njegovu stražu.

Pored ovih obilježja važan je i sadržaj koji čini manifestaciju, a koji je kreiran tako da se one aktivnosti, inače karakteristične za grad, dislociraju u selo i na taj način doprinesu bogaćenju kulturnog života u ovoj sredini.

Program ovogodišnjih Dragotinjskih večeri:
09.08.2012. godine (četvrtak) – neprotokolarni susreti, ćaskanja, pjevanja i prisjećanja Dragotinjaca
10.08.2012. godine (petak) – u 20.00 časova otvaranje izložbe u organizaciji Udruženja likovnih umjetnika iz Prijedora i druženje
11.08.2012. godine (subota) – centralna manifestacija koja počinje Kneževom šetnjom ispred Zadružnog doma u 21.00 čas.

Knez u svojoj pratnji ima stražu koju čine: stjegonoše, kopljonoše, štitonoše i sjekiraši. Povorku prate još i narodni pjevači, omladina i dječica iz sela. Centralna povorka se zaustavlja na trgu i odaje poštovanje zastavi Kneževine, a nakon toga svita kreće dalje prema Ceroviku i nakon 15 minuta pojavljuje se na brdu odakle se spušta na pozornicu gdje se održava najsvečaniji čin. Na pozornici se izvodi himna Kneževine, proglašava novoizabrani Knez i govori besjeda Kneževine, dodjeljuje povelja i izvodi kulturno-umjetnički program.

Uz nadu da će i ove godine veliki broj posjetilaca prisustvovati ovoj zanimljivoj manifestaciji srdačno Vas pozdravljamo i upućujemo dobrodošlicu!

Olivera Brdar-Mirković, Predsjednik Sovjeta Kneževine

Foto – GradPrijedor.com – arhiva

Comments are closed.