Uspješna poslovna priča iz Prijedora

U Industrijskoj zoni „Celpak“ u Prijedoru otvoren je novi pogon preduzeća za mašinsku obradu metala „Edna metalovorking“ koje zapošljava 26 radnika.

Tehnički direktor firme „Edna metalovorking“ Milenko Kondić kaže da vlasnik preduzeća živi u Njemačkoj i da je prije četiri godine pokrenuo proizvodnju u prijedorskom poslovnom inkubatoru.

-Nastali smo u inkubatoru u Velikom Palančištu kada smo imali tri radnika u prizvodnji i za posljednje četiri godine dospjeli smo ovdje u sopstevni proizvodni pogon od 1.000 kvadrata – priča Kondić.

On kaže da ovo preduzeće proizvodi pumpne podstanice za centralno grijanje te izrađuju čelične nosive konstrukcije za robotsko lakiranje i farbanje u autoindustriji. Njihovi proizvodi su najvećim dijelom za evropsko tržište, dok ih vrlo malo ostaje na domaćem tržištu.

Kondić tvrdi da su u inkubatoru bili povoljni uslovi za privrednike koji su zajedno sa podrškom lokalne uprave omogućili dalji razvoj ovog preduzeća.

-Trenutno zapošljavamo 26 radnika u proizvodnji, a do kraja godine očekujemo proširenje proizvodnih pogona i da se ustabili postojeći proizvod na kojem trenutno radimo, te da zaposlimo još između pet i 10 radnika-kaže on.

Kondić poručuje da bi ovo metalsko preduzeće zaposlilo još više novih radnika da se nije pojavila epidemija korona virusa.

-Kroz nekoliko narednih godina trebalo bi da izgradimo dodatnih 600 kvadrata proizvodnog pogona koji je planiran u drugoj fazi projekta i zaposlimo sigurno još 10 ili 15 radnika- najavljuje Kondić.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković je rekao da je gradska uprava ovoj firmi, između ostalog, dodijelila veoma povoljno zemljište u „Celpaku“ te pomogla u obezbjeđivanju neophodne dokumentacije.

-Ovo je jedna uspješna prijedorska poslovna priča koja je započela u našem poslovnom inkubatoru na Palančištu gdje su počeli raditi sa tri radnika i razvili su se do toga nivoa da tamo nisu više mogli zapošljavati radnike i unositi mašine. Napravili su svoju halu u industrijskoj zoni. Grad Prijedor im je bio na usluzi kao domaćim investitorima u svim elementima podsticaja u privredi, u projektima koje smo plasirali i izvan grada Prijedora. Uradili smo kompletnu infrsturukturu, cestu, kanalizaciju, vodosnabdjevanje-rekao je Đakaović.

Đaković je istakao da su u „Edna metalovorkingu“ savremeni uslovi za rad jer je riješen odvod neprijatnih mirisa koji nastaju u proizvodnji.

On je naveo da je u „Celpaku“ izgrađeno nekoliko trafo stanica za električno napajanje preduzeća koja otvaraju pogone u ovoj industrijskoj zoni.

Đaković je najavio otvaranje još nekoliko pogona u „Celpaku“.

-„Kolektor“ je počeo probni rad i do kraja godine će zvanično biti pušten u rad i to je njihova prva od četiri hale koje će se graditi na području ove industrijske zone. „Raundliner“ je Njemačka firma koja proizvodi vreće i kada smo je otvorili početkom mjeseca zapošljavala je 14 radnika, a već sada ima 21 radnika koji rade u dvije smene. Pored ovog preduzeća je hala još jednog preduzeća čija gradnja se završava. Potrebno je da se završi „Raki“ d. o. o. na ulazu u zonu, a do kraja godine otvorićemo fabriku Bitres iz porodice „Kalcedonija“ koja radi u Brezičanim u hali koju je kupila od tržnog centra. I to će biti kompletan sistem puštanja u rad svih proizvodnih pogona koji su počeli da se grade prošle godine-izjavio je prvi čovjek Prijedora.

On je rekao da su u završnoj fazi pregovori za dodjelu zemljišta za još šest novih preduzeća koja će da rade u industrijskoj zoni „Celpak“.

-Tako ćemo popuniti industrijsku zonu „Celpak“ i seliti u razvoj drugih planiranih industrjskih zona. U Prijedoru je trenutno 16 stranih investitora koji su pokrenuli proizvodnju poslije rata i imamo tri domaća investitora – rekao je on.

Đaković kaže da se procenjuje da će u „Celpaku“ raditi oko 300 radnika, dok će ih zajedno sa pogonima u „Kolektoru“ i tekstilnom preduzeću Bitres biti oko 1.000.

Autor: Bojana Majstorović – SrpskaInfo.com

Comments are closed.