Uspješni iako treniraju u oronuloj sali

Učenici prijedorske Osnovne i srednje specijalne škole „Ðorđe Natošević“ okitili su se brojnim medaljama na takmičenjima iako uče u lošim uslovima i treniraju u oronuloj sali.

Oni su posebno ponosni na pet medalja osvojenih na Specijalnoj olimpijadi u Mostaru i na još 15 medalja kojima su se okitili na nedavno održanoj bh. Olimpijadi u Tuzli.

Mustafa Talić, direktor ove obrazovne ustanove koju pohađaju učenici s posebnim potrebama, je kazao da su nagrade osvojene u Tuzli prijedorskoj Specijalnoj školi donijele priznanje najuspješnije obrazovne ustanove u BiH.

„Naši učenici na ovoj državnoj olimpijadi osvojili su četiri zlatne, četiri srebrne i sedam bronzanih medalja. Sve medalje su iz oblasti atletike“, naveo je Talić.

On je kazao da je taj uspjeh još veći ako se zna činjenica da učenici znanje stiču u krajnje neadekvatnim uslovima. Škola je smještena u neuslovnim barakama, u kojima se nastava odvija od 1982. godine.

„Radni prostor je smješten u drvenim barakama, u kojima se nalazi i sala za održavanje nastave fizičkog vaspitanja“, istakao je Talić, dodajući da se upravo u orunuloj sali učenici pripremaju za sva takmičenja i postižu rezultate vrijedne pažne.

Učešće na takmičenjima i osvojene nagrade mnogo znače đacima ove škole, a jedna od njih je i učenica Dijana Gavranović koja boluje od cerebralne paralize. Ona se okićena medaljom vratila s Olimpijade u Tuzli.

„Osvojila sam medalju iz bacanja loptice, ali više od toga meni je značajnije da sam na Olimpijadi stekla mnogo novih prijatelja i uspostavila poznanstva“, kazala je Gavranovićeva.

Učenike je za takmičenje pripremao profesor fizičkog vaspitanja Dragan Rađenović i njegova saradnica Dženana Fazlić.

Rađenović je naveo da uz nastavu fizičkog vaspitanja u školi organizuje i časove koji se svrstavaju u vannastavnu aktivnost.

„Upravo je ovoj djeci od ključnog značaja da se bave sportom i nastojim svaki svoj slobodan trenutak posvetiti organizovanju takve vrste nastave. Oni su veoma dobro savladali sve atletske discipline, stoni tenis, košarku i odbojku. Zato i imaju uspjeha prvenstveno u poboljšanju njihovog zdravstvenog stanja, kondicije i izdržljivosti“, kazao je Rađenović.

Osnovnu i srednju specijalnu školu trenutno pohađa 102 učenika.

Učenici s posebnim potrebama u Prijedoru dobiće napokon bolje uslove za nastavu jer je u toku izrada projekta za novu školsku zgradu Specijalne škole „Ðorđe Natošević“, za čiju je izgradnju resorno ministarstvo odobrilo milion maraka.

„Jednu trećinu od tih sredstava obezbijedila je lokalna zajednica i nadamo se da će radovi na izgradnji novog školskog objekta na sprat započeti u septembru“, rekao je Mustafa Talić, direktor škole.

Izvor: Nezavisne novine

Comments are closed.