Uspješno ovogodišnje poslovanje u „Miri“

mira

Zaustavljanje proizvodnje tokom kolektivnog godišnjeg odmora u prijedorskoj Tvornici keksa i vafla „Mira“ su iskoristili maksimalno. Pored rekonstrukicije kompletne proizvodne opreme u pogonima izvršena je i zamjena skoro svih podova, obavljeno je renoviranje zidova, zamjena većeg dijela stolarije, kao i generalna kontrola plinskih postrojenja.

Miroslav Turnšek direktor „Mire“ prvih sedam mjeseci poslovanja u ovom preduzeću ocjenio je vrlo uspješnim, s obzirom da su i proizvodnja i prodaja bili veći u odnosu na plan.

-Za sedam mjeseci proizveli smo 2.800 tona keksa i vafla odnosno čajnih peciva što je sedam odsto iznad plana. U istom periodu prodali smo oko 2.600 tona što je pet odsto iznad plana – rekao je Turnšek.

Ovakvi rezultati, dodao je on, postižu se zahvaljujući radu i redu, ali i ustaljenoj praksi da se pored godišnjeg sastavljaju i redovni mjesečni i sedmični planovi, zbog čega ovo preduzeće je u prilici da izmiruje sve svoje obaveze prema kupcima i dobavljačima.

Turnšek ističe da je u prvih sedam mjeseci ove godine ukupan prihod iznosio 11 miliona KM, a rashod nešto više od 10, tako da je neto dobit za ovaj period se kretala oko 800. 000 KM.

Ova godina u prijedorskoj „Miri“ biće zabilježena i po velikim investicijama. Po prvi put ovo preduzeće je ušlo u kredit od četiri miliona maraka, kako bi obezbjedili neophodnu novu liniju frondija, nabavljenu u bečkom Hasu inače najpoznatijem svjetskom proizvođaču konditorske opreme.

Pored novog pogona i narudžbe pakerica, u proizvodnji čajnog peciva, prijedorska tvornica keksa i vafla je ove godine ušla i u proizvodnju novih proizvoda, među kojima je i krašova domaćica.

Inače, ovo preduzeće trenutno zapošljava 375 radnika od toga 24 nova radnika koja su primljena u stalni radni odnos. S obzirom da predstoji četvrti proizvodni kvartal, kada je i najveća proizvodnja u prijedorskoj „Miri“ razmišljaju i o prijemu novih sezonskih radnika.

Autor: Kozarski vjesnik

Comments are closed.