Usvojeni rebalans budžeta za 2016. i nacrt budžeta za 2017. godinu

Odbornici Skupštine grada Prijedora usvojili su danas rebalans budžeta za 2016. godinu u iznosu od 40.727.093 KM i nacrt budžeta za 2017. godinu u iznosu od 36.310.670 KM.

Načelnik Odjeljenja za finansije grada Prijedora Biljana Malbašić rekla je da je budžet za 2017. u nacrtu manji za 4,95 odsto u odnosu na budžet za 2016. godinu koji je iznosio 38.203.372 KM, a u odnosu na rebalans budžeta manji je za 10,84 odsto.

„Smanjenje je uslijedilo usljed izbacivanja kreditnog zaduženja od tri miliona maraka u 2016. godini, kao i okončanih radova na kapitalnim projektima izgradnje dvorane na Urijama, zelene pijace na Pećanima iz dijela vlastitih sredstava“, rekla je Malbašićeva novinarima u Prijedoru.

Ona je navela da je Ministarstvo finansija Republike Srpske dalo saglasnost na ove dokumente uz samo jednu sitnu primjedbu o poštivanju okvirnog budžeta i smanjenja prihoda od PDV-a.

„Trudili smo se da i ovaj budžet ima dobru dozu opreza, objektivnosti i realnosti. Svi prijedlozi su konstruktivni i na svom su mjestu, samo se postavlja pitanje kad, u koje vrijeme i šta je za koga prioritet odnosno sa kojih nivoa vlasti možemo da tražimo pomoć da te projekte realizujemo“, dodala je Malbašićeva.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da je nacrt budžeta realan dokument koji sadrži sve osnovne postavke koje garantuju da će se budžet održati pod kontrolom, da će izvršiti svoje obaveze prema socijalnim kategorijama, da će se pojačati finansiranje na domenu pomoći privredi i poljoprivredi i da će se sufinansirati projekti udruživanjem sa međunarodnim sredstvima u korist građana.

„U idućoj godini, kad sagledamo kompletan razvoj punjenja budžeta, onda ćemo procijeniti i rasporediti suficit koji ćemo sigurno imati na kraju ove godine i potruditi se da domaćinski poslujemo kao i do sada. Kreativne diskusije odbornika potakla su dodatna razmišljanja nas u gradskoj upravi. Većina se i uklapa u naše planove, ali ćemo zajedno poraditi na tome da dočekamo da nakon četiri godine bude još ljepši, bolji i organizovaniji nego danas“, dodao je Đaković.

Oba dokumenta usvojena su sa 21 glasom za, šest protiv i dva uzdržana.

Odbornici SDS-a glasali su protiv oba dokumenta ne kritikujući okvir nego raspodjelu, dok je odbornik Demokratske fronte Mirsad Duratović bio protiv zbog, prema njegovim riječima, previsoke stavke od 350.000 KM odnosno 400.000 KM za proslave, nedovoljnog iznosa za podršku povratku od 70.000 KM i odbijanja skupštinske većine da podrži prijedlog da se iznos za javne kuhinje sa 55.000 na 70.000 KM.

Autor: SRNA

Comments are closed.